Hrvatski radio

Radio Zadar

Hoće li povlašteni prijevoz dobiti i otočni gospodarstvenici ?

04.05.2016.

14:17

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Što bi otočanima trebale donijeti najavljene izmjene zakonskih odredbi kojima se regulira odvijanje linijskog pomorskog prometa? Prena najavama, ukoliko prijedlog prođe saborsku proceduru, otočanima bi se vratile neke povlastice, a pravo na povlašteni prijevoz dobili bi i otočni gospodarstvenici.

Kako Vladin prijedlog  komentira direktorica saljskog Mardešića Marina Depolo? U proizvodnji ribljih konzervi troškovi prijevoza repromaterijala velika su stavka, kaže Depolo:

  Nas bi najviše zanimalo da se to reflektira i na cijenu transporta gotove robe i repromaterijala s otoka na kopno i natrag gdje smo mi u startu sa cijenom karte za kamionski prijevoz nekonkurentni našim kupcima. A računajmo da je svaki prijevoz šleperom od 20-ak tona 300 eura skuplji u odnosu na isto takvo vozilo koje ne mora ići na otok. I repromaterijal i sva ostala sirovima koja dolazi s kopna je utoliko skuplja, podsjeća Depolo. 

Naime prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu koji je Vlada u saborsku proceduru uputila sa svoje sjednice održane 28. travnja ove godine, odobrio bi povlašteni prijevoz tvrtkama sa sjedištem na otoku, tumače u Otočnom saboru. Dodaju kako bi najavljene izmjene vratile još neke povlastice...

   Već ima skoro 2 godine da je stari ministar donio Pravilnik o pravima gdje je bio ograničen broj putovanja i bilo je ograničeno međuotočko putovanje, a evo ovdje sad u nacrtu Zakona je prijedlog da se može ostvariti i međuotočko putovanje, komentira predsjednik udruge Denis Barić.

Direktorica Mardešića navodi kako bi otočnim gospodarstvenicima vrlo ažno bilo i kad bi im bio odobren popust pri prijevozu proizvoda putem drugih prijevoznika:   Nadamo se odobravanju popusta i za prijevozna sredstva koja mi angažiramo i naši kupci ih angažiraju, to bi nam bilo jako važno - navodi Depolo. 

Vlada je prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu uputila u hitnu saborsku proceduru.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.