Hrvatski radio

Radio Zadar

Hoće li se napokon ukloniti prijetnja?

24.11.2016.

13:18

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šest godina stanovnici Biljana Donjih gledaju u Crno brdo. Riječ je o trosci koja je ostala nakon sanacije šibenskog TEF-a, te je jednostavno iskrcana njima pred vrata. Rečeno im je da će ondje ostati najviše godinu dana.

Lokalna zajednica i udruge ističu kako je neprihvatljivo da se opasan otpad skladišti pod vedrim nebom. Hoće li se, pomalo uobičajeno, problem riješiti tek pošto se uključila Europska komisija?

To je taj piren, fluor, to su sve različiti benzeni, to su sve vrlo kancerogeni..

Stanovnike mjesta Biljane Donje nitko nikad nije pitao žele li ovakav pogled. Malo ravnokotarsko mjesto šest godina odlazi na počinak i budi se samo s jednom mišlju, tko je ovo dopustio.

Živko Škorić: Više nego očajan, nego što svako jutro s kreveta gdje ležim imam kroz prozor taj pogled prije kave osjetim.

Vodu iz bunara stanovništvo ne upotrebljava za piće. No, zrak se ne može izbjeći.

Živko Škorić: Najopasnije je proljeće kad su temperature visoke, pa kad ima malo južnog vjetra disat se ne može.

Obilaženje ministarstava, nebrojene akcije i peticije nisu urodile plodom. Međutim, za problem Crnog brda doznalo se i u Briselu.

Zdravko Belušić, predsjednik Eko udruge Ravni kotari: Ne možemo biti sretni ali smo zadovoljni jer se nešto pomaknulo Europska Komisija je koliko znam i čitam dala zadnju opomenu da odgovorni kažu što kane sa Crnim brdom.

Opomenu Europske komisije čuli su i u nadležnom ministartvu.

Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike: Tvrtka vlasnica materijala je uputila zahtjev za ukidanjem statusa otpada, i tvrtka kaže da se može korisno upotrijebiti za proizvodnju asfaltnog sloja. Mi smo se složili s time i dozvolili. Mislim da je to pozitivan pomak.

Stanovnici tvrde kako im je prije šest godina obećano da će troska biti upotrijebljena u gradnji luke Gaženica, pa onda i za zemuničku pistu. Obećanjima ne vjeruju. Žele samo da se troska, koja i dalje stoji nekoliko kilometara zračne linije od mora - propisno zbrine. Što dalje od njihovih kuća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.