Hrvatski radio

Radio Zadar

Hoće li suđenje Daruvarcu biti zatvoreno za javnost?

09.01.2019.

07:00

Autor:

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Na Općinskom sudu u Zadru nastavlja se ponovljeno suđenje Darku Kovačeviću Daruvarcu, optuženom za nanošenje teških tjelesnih ozljeda mladoj Zadranki. Dosadašnji postupak izazvao je buru u javnosti, uz komentare državnoga vrha, a ministar pravosuđa najavio je izmjene Zakona o kaznenom postupku.

Višekratni zahtjevi za izuzećem sudaca, bolest prvog raspravnog suca i dodjela predmeta novoj sutkinji, te izostanci branitelja Darka Kovačevića Daruvarca, doveli su do toga da sutkinja Mitra Meštrović 14. prosinca otkaže raspravu.
Ja se prvo želim ispričati žrtvama nasilja,što ne mogu završiti raspravu. Ja bih doista voljela, ali zbog zakonskih okolnosti koje postoje ja to ne mogu, rekla je tada raspravna sutkinja.

A baš taj dan istekao je rok za zadržavanje Kovačevića u pritvoru. Pušten je uz mjere opreza, no Ana Gurlica, majka pretučene djevojke nije se osjećala sigurno. Želim da pravda iziđe i da on ostavi moje dijete i da se ovo više ničijem djetetu ne dogodi, rekla je djevojčina majka.

Zbog slučaja Daruvarac i žestokih reakcija javnosti u Zadar je dva dana kasnije došao i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Najavio je izmjene Zakona o kaznenom postupku. Niti u jednom koraku nisam ušao u neovisnost, bilo sudova, bilo državnih odvjetništava, ja sam samo htio vidjeti kronologiju cijelog slučaja, jer sutra kada budemo radili izmjene ZKP-a da vidimo i na tom slučaju prostor i mogućnost da poboljšamo zakonski okvir da dobijemo što je moguće brža suđenja, istaknuo je ministar pravosuđa. 

Uslijedili su prosvjedi, o slučaju se oglsila i predsjednica Republike, a na Vladi se o svemu osvrnuo i premijer Andrej Plenković. S obzirom na video snimke koje postoje, jasno je o kakvom se teškom kaznenom djelu radi i nedvojbeno dokazi mogu biti vidljivi svim. Došlo je čak možemo reći i do zlorabljenja procesnih mogućnosti u tom procesu, rekao je uz ostalo predsjednik Vlade.

Medijima se, nakon više dana šutnje obratio i Darko Kovačević. Ne poričući što je učinio, požalio se na medijski linč. Punomoć mu je otkazao branitelj Andrej Korljan, i to zbog drugih predmeta i privatnih obveza. Okrivljeniku sam sugerirao da uzme drugoga branitelja, što je on danas poslijepodne i učinio. Angažirao je kolegu Borisa Radmana, bivšeg suca i vrsnog poznavatelja kaznenoga prava, izjavio je prije gotovo tri tjedna odvjetnik Korljan. A kako će izgledati obrana novoga odvjetnika, mediji najvjerojatnije neće znati. Kako doznajemo, suđenje bi trebalo biti zatvoreno za javnost.

Kako neslužbeno doznajemo Darko Kovačević od izlaska iz pritvora pridržavao mjera opreza, pa se triput tjedno javljao i zadarskoj policiji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.