Hrvatski radio

Radio Zadar

Hoće li u Zadru biti ukinut prirez?

13.04.2022.

14:39

Autor: V.Š./Radio Zadar

Zadar

Zadar

Foto: Dino Stanin / Pixsell, ilustracija

Predsjednik zadarskog Gradskog vijeća, nezavisni Marko Vučetić, predlaže ukidanje prireza, koji u Zadru iznosi 12 posto. Hoće li imati potporu u Vijeću i što na sve kaže gradonačelnik Branko Dukić?  

Vučetić očekuje potporu vijećnika SDP-a, nezavisne liste Enija Meštrovića i Akcije mladih. Kaže kako je motiviran s razine političke pedagogije, te kako se gradonačelniku Branku Dukiću želi poslati poruka. 


- Poruka je da nećemo tolerirati njegovu odluku da ne izvršava amandmane koje smo usvojili na Gradskom vijeću, a ti amandmani su išli u smjeru osnaživanja socijalno ugrožene populacije, kaže Vučetić.


U gradsku se blagajnu godišnje sliju oko 22 milijuna kuna prireza. Vučetiću je sporno i kako se taj nenamjenski novac troši. 


- To znači da se, kada je riječ o Gradu Zadru, iz tih sredstava financiraju svi podržavatelji HDZ-ovih struktura i onoga što čini tajnu povijest i tajnu političku snagu HDZ-a u ovom gradu, ističe Vučetić.


Gradonačelnik Branko Dukić Vučetiću odgovara kako je Zadar bio jedan od posljednjih gradova koji je uveo prirez. Dodaje kako je to zadnji namet koji bi on kao gradonačelnik ukinuo, jer oni koji zarađuju manje plaćaju i manji prirez, a oni koji zarađuju više, plaćaju viši prirez.


- Tako sam rekao i da gospodin Vučetić i ja imamo gotovo, mislim, slične plaće i dajemo najviše. I mislim da je ispravno da dajemo najviše u tom prirezu, kaže zadarski gradonačelnik.


Dukić odgovara i da se novac od prireza troši za razvoj grada, što se vidi na svakom koraku gdje se radi i gradi.


- I sam Grad je podigao jedno 150 milijuna kuna kredita, koji će također to opsluživati. Za sve to potrebna su sredstva. Tih 20 milijuna kuna bit će teško nadoknaditi, ako oni to izglasuju, ističe Dukić.


A ako se pita predsjednika županijskoga SDP-a Jure Zubčića, njihovi gradski vijećnici za taj prijedlog ne bi trebali glasovati, jer će na gubitku biti ponovno socijalno najugroženiji.


- Činjenica da Grad Zadar troši netransparentno, daje pozajmice i to se treba komunicirati i mi smo svjesni iskustveno trideset godina vladavine HDZ-a da oni neće uzeti svojim jatacima već da će ukinuti socijalne programe i time će najugroženiji građani biti žrtve političkih sukoba, smatra Zubčić.


Predsjednik županijskoga SDP-a ističe kako će o svemu raspraviti tijela stranke, te će se razgovarati i s predlagateljem Vučetićem. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.