Hrvatski radio

Radio Zadar

10:58 / 02.04.2015.

Autor: V. Šetka

Hoće li Visia Croatica uspjeti ?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za kupnju gotovo 55 posto dionica Imunološkoga zavoda ponudu je dostavila jedino Visia Croatica. Ukoliko Vlada odobri njihovu ponudu trebat će im još stotinu milijuna kuna za modernizaciju pogona. U međuvremenu zadarska Opća bolnica skladišti zalihe krvi.

Visia Croatica je spremna za nešto više od osam milijuna kuna kupiti sve ponuđene dionice te osigurati daljnju proizvodnju i modernizaciju pogona. No sada slijedi prikupljanje novca, ali i čekanje na odluku Vlade koja bi trebala odgovoriti na ponudu hrvatskih građana okupljenih oko Visie Croatice.

Među članovima komanditnog društva Visia Croatica, mahom pojedinaca, vlada optimizam kada je u pitanju prikupljanje novca za kupnju većinskog udjela u posrnulom Imunološkom zavodu. U vrlo kratkom roku društvo je prikupilo četiri puta više novca od potrebnih pola milijuna kuna za obvezujuću ponudu. Odlučili li Vlada prihvatiti njihovu ponudu bit će im potrebno osigurati još stotinu milijuna kuna za izgradnju pogona za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata, te drugih preparata. Član društva Leo Buljat i u tom slučaju je optimističan:

              Ako imamo milijun Hrvata koji su uplatili po sto kuna, oni će biti članovi skupštine društva, ta široka baza garantira da će se spriječiti bilo kakva mogućnost manipulacije budućeg trgovanja Imunološkim Zavodom.

Okupljanje hrvatskih građana u Visiu Croaticu vrlo pozitivnim ocjenjuje prof. Neven Šimac, konzultant nekih europskih institucija. No, boji se političkih odluka:

              On ima šansu samo ako država ne spriječi zavod da se ponovo digne na noge i bude jedna od vitalnih proizvodnih grana ove male zemlje . I lijepo je i dobro da su seljudi digli na noge i rekli skupit ćemo novac jer mi trebamo Zavod u Hrvatskoj, smatra Šimac.


Buljat odgovara kako se ni u slučaju Imunološkoga ne može pobjeći od politike:Smatram da politika u ovim vodama od strateškog interesa za RH može biti samo pozitivan vjetar u leđa volji građana.

Tvrdi kako su zanimanje za ulaganje u Imunološki pokazali i strani investitori, a opstankom ustanove, čiji su proizvodi cijenjeni i u svijetu, posebno bi bili zadovoljni u našim bolnicama. Marijana Nadinić, voditeljica Odjela transfuziologije zadarske Opće bolnice:

           Stanje na našem Odjelu je zadovoljavajuće, imamo dovoljno zaliha krvi, naravno radi malo manjeg odljeva plazme u Imunološki zavod zalihe su nam malo pojačane ali mi to zasad uspješno skladištimo i čuvamo, kazala je za program Radio Zadra Nadinić.  

Nadamo se samo da priča o spasu Imunološkoga neće neslavno propasti, kao i mnoge druge hrvatske priče.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.