Hrvatski radio

Radio Zadar

Hoće li Zadrani zbog grijanja terasa i štekata piti skuplju kavu?

09.11.2022.

13:20

Autor: Vladimir Šetka/HRT Radio Zadar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Nina Djurdjevic / Pixsell

Iako je još uvijek prilično ugodno za večernje sjedenje na terasama i štekatima kafića, neki vlasnici ugostiteljskih objekata već su počeli postavljati električne i plinske grijalice. Hoće li zbog skupih energenata poskupjeti i usluga?  


Prošećete li ulicama Poluotoka primijetit ćete kako su neki ugostitelji na svojim terasama i štekatima već instalirali grijalice - bilo električne ili plinske. Hoće li biti uključene svaku večer ili će se ipak zbog cijena struje voditi računa da ne gore non-stop, pitali smo jednog ugostitelja.


- U momentima kad bude ledeno, morat ćemo, nema tu hoćemo-nećemo. To je standard. A hoće li zbog toga poskupjeti usluga? To će ovisiti o tome kako će se ponašati dobavljači i kako će se država ponašati s cijenama energenata, kaže nam jedan zadarski ugostitelj. 


Neki ugostitelji nastavit će s uobičajenom praksom grijanja isključivo unutarnjih prostora.


- Nismo ni ranijih godina grijali terasu, pa mislim da nećemo ni ove zime, kaže nam voditeljica jednog ugostiteljskog objekta. 


Čini se da jedinstvenog stava i dogovora ugostitelja na razini strukovnoga udruženja nema. Evo što o tome, hoće li zbog grijanih terasa poskupjeti i usluga, kaže predsjednik cehovske udruge Robert Kovačević:


- Da će uz to staviti veću cijenu, pogotovo kod nas tu lokalno u Zadru ili u nekoj maloj sredini to je gotovo nemoguće. Iako, morate znati da je sada trenutno u nabavi poskupjela i kava, pa struja. Prema tome, ugostitelji će uvijek gledati da smanje trošak što god je moguće više, nažalost, nekad će to gosta koštati najviše, a hoće li se dizati cijene, možda minimalno, ali ja ne vjerujem u to. No, s prelaskom na euro možda će, kao što se svugdje događalo, da će ljudi zaokruživati radi funkcionalnosti, kaže Kovačević.  


Ove jeseni i zime može se očekivati veći broj gostiju koji će večeri u kafićima i barovima provoditi na otvorenom - ne samo zbog adventskih događanja nego i zbog gledanja utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva. Neki hrvatski ugostitelji već su najavili da će zbog grijanja terasa vanjska usluga biti skuplja. 


- Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u EU-u u kojoj se ne naplaćuje usluga. Znači, mi još uvijek naplaćujemo samo proizvod. Što znači naplatiti uslugu znaju svi oni koji su bili u svijetu i kad bi sjeli na terasu platili bi jednu cijenu kave, a kad bi bili na šanku usluženi platili bi dvostruko nižu cijenu kave. Mislim da u budućnosti s manjkom radne snage i dolaskom stranaca, koji će otvarati ugostiteljske objekte, možda će se i to promijeniti, ističe Kovačević. 


U svakom slučaju, ove zime zamatanje u dekice očito neće biti samo kućni đir.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.