Hrvatski radio

Radio Zadar

Hoće li zbog šteta od mraza i tuče skočiti cijene voća?

12.05.2016.

10:47

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je prošli tjedan za dio županije proglašena elementarna nepogoda zbog mraza, pristižu nove prijave štete. Ono što je sigurno je da će ove sezone na tržnicama nedostajati domaćeg voća. Hoće li to utjecati na cijene, provjerili smo na zadarskoj tržnici.

Sredinom srpnja s ovog su se stabla trebale brati prekrasne domaće jabuke. No od uroda ove godine ipak ništa.

Na ovom lokalitetu oštećenje je od sto posto, evo vidite i sami kako plodovi koji su ostali svi otpadaju. - kaže Ana Anušić, inženjerka agronomije.

Travanjski mraz nanio je štetu i na ostalim voćarskim kulturama.

Uglavnom je to na maraški, preko 200 hektara, područje grada benkovca i škabrnje, breskva, nektarina, trešnja, štete su stvarno velike. - ističe Davor Lonić, predsjednik Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Onaj tko će se ovoga ljeta htjeti zasladiti domaćom voćkom, vjerojatno će morati izdvojiti više novca. Koliko će porasti cijene, koji su i sada visoke, još se ne zna.

Jagoda je 30 kumkvat 30 breskva 30 i nektarina, kruška vam je 18, naranča ima 10 i 14. - kaže Danka Kardum, prodavačica.

To vam je uvozna roba, to vam je cijene su otprilike ko i prošlu godinu, to su vam početne cijene to je realno reć skupo.- kaže prodavačica Anka Perović.

Znaju to i kupci, ali za voće se uvijek izdvoji.

Nije vam žao izdvojiti za voće? ne, kod mene uvijek mora da bude voća

Jesam jučer kupio jagode, naranče. Koliko ste novca izdvojili za voće? četrdeset kuna

Skupo, skupo kako nije, sve skupo.

Poljopivrednici će ove godine imati milijunske gubitke, što će, preko cijena, zasigurno osjetiti i kupci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.