Hrvatski radio

Radio Zadar

Hoćemo li uspjeti vratiti mreže za mali ribolov ?

10.11.2016.

12:22

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Otočani i žitelji priobalja pozdravljaju proglašenje malog tradicijskog ribolova nematerijalnim kulturnim dobrom. Tako Ivica Luković, mali ribar iz Lukorana na Ugljanu podsjeća da su tisuće otočana i žitelja priobalja u protekle dvije godine ostale bez dozvole zbog pravila Europske unije.

Nakon što je Ministarstvo kulture mali tradicijski ribolov proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom, na potezu je Ministarstvo poljoprivrede odnosno Uprava Za ribarstvo koja o tome treba izvijestiti Europsku komisiju .  

Ivica Luković, mali ribar iz Lukorana na Ugljanu zahvaljuje Zadarskom sveučilištu, Otočnom saboru i našim euro-zastupnicima koji se bore za povratak statusa malom ribolovu, no strahuje kako će se  vraćanju na staro protiviti dio ribarske industrije:

           Obzirom da postoji nesloga među ribarima u Hrvatskoj – onih profesionalnlih i nas malih, normalno je da su ovi profesionalci u tom dijelu jaki i utjecajniji, ja tu očekujem probleme. Naići ćemo vrlo vjerojatno na probleme kod određenih lobija koji su kudikamo utjecajniji i politički jači. A nas je u malom ribolovu sa 13-14 tisuća sad ostalo 3 i pol - 4 tisuće. Kao da Slavoncu zabraniš da ide u polje - ilustrira Luković.

A Šime Miletić Majin iz Ražanca čeka da nakon dvije godine opet ode na more:

            Triba vratiti nazad ono što je bilo. To je naša povijest, to je odgajalo i hranilo naše ljude, ne samo u Ražancu nego i u ciloj Dalmaciji. To nama Brisel diktira a to nije u redu da je ne mogu otić uvatiti kil ribe za sebe i familiju - priča barba Šime.

Komentar Uprave ribarstva nismo uspjeli dobiti, osim kratkog priopćenja: 

             Ministarstvo  poljoprivrede još nije dobilo službenu odluku Ministarstva kulture o proglašenju tradicijskog ribolova nematerijalnim kulturnim dobrom. Čim dobijemo odluku i proučimo što se njome utvrđuje, kontaktirat ćemo Europsku komisiju o daljnjim koracima i mogućnostima bavljenja ribolova mrežama stajaćicama u negosposdarskom ribolovu. Naime, propisi koji reguliraju mali ribolov još su uvijek na snazi i pod ingerencijom su Europske komisije (DG MARE).

Iz Otočnog sabora pozivaju na strpljenje, Denis Barić kaže kako je bitno da se krenulo u proceduru izmjene zakonske regulative. Ide nešto sporije nego što smo mislilo ali nadamo se da će se sad procedura odvijati brže nego prethodne dvije godine, nada se. Na potezu je Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.