Hrvatski radio

Radio Zadar

Hommage à Pavle Dešpalj - koncert u Polivalentnoj

25.04.2022.

07:36

Autor: Radio Zadar

Kompleks Dvije palače

Kompleks Dvije palače

Foto: Sime Zelic / Pixsell

Uz otvorenje kompleksa Dviju palača večeras Hommage à Pavle Dešpalj, u spomen na svog nedavno preminulog osnivača Zadarskog komornog orkestra. Orkestar će izvesti koncert njegovih djela. Orkestrom ravna Pavle Zajcev, solist na alt-saksofonu je Nikola Fabijanić. Koncert će se održati u Polivalentnoj dvorani u kojoj je postavljena izložba Obitelj Dešpalj u objektivu Ante Brkana.

Zadarski komorni orkestar osnovan je 1961. godine vođen vizionarskim duhom Pavla Dešpalja. Danas je orkestar izrastao u jedan od najboljih u regiji, u koji s velikim žarom i zadovoljstvom dolaze svirati sjajni glazbenici ne samo iz Hrvatske, nego i iz drugih dijelova Europe. U spomen na svog nedavno preminulog osnivača Orkestar će izvesti koncert njegovih djela, uz praizvedbu skladbe Ante Knešaureka i Komornu simfoniju Dmitrija Šostakoviča. 


Orkestrom ravna Pavle Zajcev, vrsni poznavatelj Dešpaljeve glazbe (koji je, između ostaloga, praizveo Dešpaljev Koncert za violončelo i gudače), a kao solist na alt-saksofonu nastupa Nikola Fabijanić. Koncert je na rasporedu u ponedjeljak, 25. 4. u Polivalentnoj dvorani. U istoj će dvorani od 20. 4. će u suradnji Narodnog muzeja Zadar i Koncertnog ureda Zadar biti otvorena izložba Obitelj Dešpalj u objektivu Ante Brkana.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.