Hrvatski radio

Radio Zadar

HOP klub sve veći: od petka bogatstvo otoka u Zadru

24.08.2020.

10:02

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: Autohtoni hrvatski otočni proizvod

foto: Autohtoni hrvatski otočni proizvod

Foto: - / -

Sve je širi krug otočana koji žele ući u klub Hrvatskog otočnog proizvoda i to ne samo iz kruga gospodarskih subjekata. Paška srednjoškolska zadruga Slani škoj natječe se za ovu oznaku s knjižicom tradicionalnih recepata, te keksima s ljekovitim biljem.

Paški srednjoškolci oznaku HOP žele na svojoj knjižici  "Ca, ča, što se nekad kuhalo na otoku " i keksima od ljekovitog bilja. Time kod mladih potičemo potrebu očuvanja baštine kao i poduzetnički duh, kaže ravnateljica paške srednje škole Bartula Kašića Marija Pećirko:   Specifičnost naše knjižice je da su recepti osim na standardnom hrvatskom jeziku pisani i na 4 naša idioma otoka Paga dakle povljansk,i kolanjski, paški i novaljski, tako da smatramo da je to izuzetno vrijedan proizvod. Drugi proizod s kojim ćemo aplicirati za oznaku jesu keksi koji sadrže lavandu, kadulju  i smilje a posebni su po svom oblbiku jer na sebi imaju reljef paške čipke ili paškog mosta ili otoka Paga ili  slično - pojašnjava prof. Pećirko. 

HOP oznaku ima već 297 proizvođača s hrvatskih otoka, od toga 35  s  područja Zadarske županije, za 90 proizvoda . Traže je i mala obiteljska gospodarstva kao i veći gospodarski subjekti. Martina Pernar iz Paške sirane navodi kako su markicu HOP zatražili za svih 14 sireva iz svog asortimana : Oznaka HOP je nama posebno bitna jer daje dokaz potrošaču, pogotovo onome koji nije iz Hrvatske, dokaz lokaliteta i autentičnosti, dokaz da je sir proizveden od mlijeka paške ovce ovdje na Pagu - kazala je Pernar za program Radio Zadra.

21 izlagač-nositelj oznake okupit će se u petak u Zadru na 3.Sajmu Hrvatskog otočnog proizvodaVoditeljica klastera Hrvatski otočni proizvod Julija Radović Longin napominje kako je vrijednost oznake prepoznata : Po statistici Ministarstva regionalnog razvoja koje dodjeljuje oznaku, Zadarska županija druga je po brojnosti oznaka, odmah iza Splitsko-dalmatinske županije. Posebnost 3. sajma bit će predstavljanje otoka Paga. Voditeljica klastera napominje i  kako su vrijednost HOP projekta prepoznale lokalne turističke zajednice pa su hop sajmovi postali standardni dio turističke ponude . 

Marmelade, sireve, prirodnu kozmetiku, knjižice recepata , likere, suvenire s HOP oznakom i druge proizvode hrvatskih otoka od petka 28.8.do nedjelje 30.8. naći ćete u Ulici Šimuna Kozičića Benje, uz Forum.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.