Hrvatski radio

Radio Zadar

"Hotel Kalafonja", "crveni" spomenik i 23. benzinska postaja. Aktualni sat

16.09.2020.

13:36

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

"Taj novac ćemo proslijediti za gradnju nove škole i umjesto jedne, imat ćemo dvije škole. Crvene kuće su mladi kvart koji ima dosta učenika pa je OŠ Smiljevac radi u tri smjene pa će tamo (Crvene kuće) izrasti ubrzo još jedna škola."

Današnja sjednica Gradskog vijeća održana je na Novom kampusu kako bi se udovoljilo protuepidemiološkim mjerama, a započela je uobičajenim Aktualnim satom. Bilo je govora o tome koliko je benzinskih postaja potrebno gradu, kakva će biti budućnost spomenika prvoj ćeliji Komunističke partije u Zadru, a povela se i rasprava o kvaliteti života mještana Ričina i Smiljevca te novim školama.

Najneugodniji problem u Zadru, barem kada je osjet njuha u pitanju. Riječ je o pročišćivaču kod groblja zbog kojeg vijećnik Akcije mladih Kristijan Kotlar smatra da bi stanovnici trebali plaćati nižu komunalnu naknadu jer nisu u ravnopravnom položaju sa Zadranima u drugim naseljima:

Nerješavanjem problema neugodnih mirisa na širem području „hotela Kalafonja” ili pročišćivača, mještanima Smiljevca i Ričina su, osim osjećaja srama koji imaju kada im gosti dođu u posjet, umanjene vrijednosti nekretnina.

Gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je da je natječaj za nadogradnju pročišćivača odgođen te usput komentirao budućnost Grge Peronje koji je na čelu Odvodnje:

Natječaj za nadogradnju uređaja je odgođen zbog nekih grešaka. Ali i sam direktor zna da ako mu opet „padne” taj pročišćivač, past će i on!

SDP-ova Irena Dragić upitala je gradonačelnika o odnosu Grada i Crkve kada je u pitanju škola na Novom Bokanjcu:

Kolika je vrijednost zemljišta koje ste ustupili Crkvi, kolika je vrijednost projektne dokumentacije koju je Grad platio za izgradnju i svih ovih radova?

Dukić je izvijestio da je dio škole već završen i da će učenici već dogodine sjediti u klupama nove škole. Investiciju od 50 milijuna kuna dijele Grad i Nadbiskupija, a takvim dogovorom sačuvan je novac za izgradnju još jedne osnovne škole:

Taj novac ćemo proslijediti za gradnju nove škole i umjesto jedne, imat ćemo dvije škole. Crvene kuće su mladi kvart koji ima dosta učenika pa je OŠ Smiljevac radi u tri smjene pa će tamo (Crvene kuće) izrasti ubrzo još jedna škola.

Ostajemo blizu Crvenih kuća. U gradu koji se nekada simbolično nazivalo „grad s dvi pumpe”, kazao je oporbeni Erol Gaši, nedavno je ishodovana građevinska dozvola za 23. benzinsku postaju, izbrojio je ovaj SDP-ovac:

Samo na području od Žmirića do kultnog mjesta „dvi pumpe” bit će osam benzinskih pumpi. Što kaže prostorni plan? Koji bi bio optimalan broj? Je li to svaki tjedan pumpa jedna?

Gradonačelnik Dukić odgovorio je da se ti objekti uglavnom grade na državnim prometnicama, a Gradu je to tek još jedan od poslovnih objekata. Za kraj, vladajući i oporba raspravljali su i o spomeniku na Muraju koji je jednima simbol totalitarnog režima, a drugima simbol antifašizma. Rasprava je zaključena prijedlogom Mate Lukića iz Neovisnih za Hrvatsku da se postojeći spomenik preradi te se iskoristi kao postolje za hrvatski jedrenjak s križem – simbol, kazao je, zajedništva, muke, ustrajnog rada i uspjeha.

GV AKTUALNI SAT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.