Hrvatski radio

Radio Zadar

Hoteli u Božavi i na Murteru dobili prve hop-police

21.08.2018.

12:01

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Hoteli u Božavi i na Murteru dobili prve hop-police

Hoteli u Božavi i na Murteru dobili prve hop-police

Foto: - / -

Ususret 1. Sajmu sajmu hop-proizvoda u Zadru koji se otvara ovoga petka i okupit će 23 izlagača, u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova raspitali smo se na koji se još način može razviti ovaj projekt pokrenut prije 12 godina.

19 otočnih poduzetnika s područja Zadarske županije ove je godine za svoje proizvode dobilo oznaku Hrvatski otočni  proizvod. U klub HOP-ovaca prije 5 godina ušla je i Rozalinda Banić s Pašmana na svojim voćnim likerima, marmeladama i mariniranoj ribi, njezini proizvodi nose 8 oznaka Hop. Kaže da će se i dogodine natjecati za ovu markicu jer joj pomaže u poslovanju njenog OPG-a:  Nemam problema s prodajom svojih proizvoda, evo čak za sajam više nemam svojih likera od magunje za donijeti.

Oznaku hop koju je u proteklih 12 godina dobilo 335 otočnih proizvođača s 24 otoka i poluotoka Pelješca, za 971 proizvod i proizvodnu liniju, doznajemo u Ministarstvu. Ljubica Ajduković Ugarković , voditeljica Službe za politiku razvoja otoka navodi kako je na području Zadarske županije ove godine 19 proizvođača dobilo oznaku, za 27 proizvoda, a sveukupno u 12 godina kako se oznaka dodjeljuje 70 je dobitnika za 182 proizvoda.

Rozalinda Banić HOP smatra  dobrim projektom:  Ja kažem da je to dobro, da se potiče ljude na otoku da rade, jer se to može samo treba puno raditi. Gosti prepoznaju tu oznaku i drago mi je što vidim da sve više otočana ulazi u taj projekt.

Kako bi se osim putem organizacije sajmova hop-proizvoda , kvalitetnim otočnim proizvodima dala bolja pozicija na tržištu,  u Ministarstvu regionalnog razvoja doznajemo kako im se nastoji dati posebno mjesto u hotelima. Hotelijerima se nude posebne police za proizvode s hop-oznakom, kaže Ljubica Ajduković Ugarković , voditeljica Službe za politiku razvoja otoka: Zamisao je bila da se hop-proizvodi prezentiraju u hotelima sa 5 zvjezdica, pa u zračnim lukama i slično, ondje gdje je domaća ponuda. Mi smo inicijalno isfinancirali izradu modula u koji se mogu slagati hop proizvodi, a ministarstvo turizma je financiralo njihovu izradu i postavljanje u hotele pa je eksperimentalno postavljeno to u hotelu u Božavi i u Murteru, to je krenulo prije tri tjedna, nadamo se da će biti efekata pa ćemo najesen vidjeti, kaže Ljubica Ugarković.

U međuvremenu, kvalitetne otočne delicije, od sireva, ulja, vina, likera do prirodne kozmetike i suvenira nabavite na 1. zadarskom sajmu Hrvatskih otočnih proizvoda koji  se održava od petka do nedjelje, na šetnici uz Forum, a organizira ga Klaster HOP.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.