Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrana u digitalno doba : robot - kuhar

26.08.2017.

09:24

Autor: SJM - ŽMR

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Čak 30 posto hrane se kroz distributivni lanac u konačnici baci , kako riješiti ovaj problem prehrambenog otpada - jedna je to od tema konferencije koja se do 17 sati održava u zadarskom Arsenalu, a o tome govorimo u Jutarnjem programu Radio Zadra. Tema je Hrana u digitalno doba.

Evo što je o izazovima prehrambene industrije našoj Žani Morović Rudić kazao Karlo Vulin, glavni organizator konferencije: Ulazimo u 4. industrijsku revoluciju, ona tek ulazi u prehrambenu industriju i mi moramo uhvatiti korak s novim projektima i uspjeli smo u Zadar dovesti više jakih predavača i projekata koji će poslužiti našim mladima. Jedan od najvećih problema u prehrambenoj industriji je prehrambeni otpad, poznat je podatak da se čak 30 posto hrane kroz distributivni lanac u konačnici baci, a znamo koliko je ljudi u svijetu trenutačno gladno tako da je to  najveći problem s kojim se  mnogi projekti sada bore. I voda je vrlo važan degment, s razlogom se govori da je voda nafta 21. stoljeća i ako se bolje ne poslože stvari ratovi će se sada voditi za vodu - izjavio je za program Radio Zadra Vulin. 

Marko Kljaković - Gašpić i Marijan Kovačić iz splitske tvrke GammaChef predstavili su robot-kuhara kojeg su u šali nazvali "uređaj za neda mi se" : Uređaj koji stane na svaki kuhinjski element, on će upaliti ploču, ulit ulje, zažutiti kapulu i odraditi i druge korake kako idu i kod pravog kuhara. Ima 18 posudica za različite sastojke za kuhanje. Ne treba mu ništa govoriti. U potpunosti je spojen na internet i može dobivati naredbe preko mobitela, tableta, Amazon-Ekoa- kazali su dečki dodajući kako je tehnološki riječ o uređaju koji postavlja nove izazove pred struku. 

Food in the digital age, nova je konferencija koja nudi uvid u budućnost hrane i industrija povezanih s hranom iz kuta gledanja svjetskih i domaćih stručnjaka. Konferencija dolazi u Hrvatsku i Zadar prvi put.  Predstavlja inovacije u prehrambenoj indsutriji te trendove koji će oblikovati budućnost hrane. Neke od tema su food waste, 3D printeri, blockchain tehnologije, a cilj je povezati mlade poduzetnike s istraživačkim centrima i velikim igračima u prehrambenoj industriji kako bi se što lakše odvažili na poduzetnički poduhvat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.