Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrast o važnosti referenduma o pravima manjina

10.12.2013.

18:12

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pozdravljamo 600 tisuća potpisa građana za referendum o izmjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i uz takav rezultat držimo kako se referendum mora raspisati - poručili su večeras zadarski predstavnici stranke Hrast. Objašnjavajući svoj stav navode kako manjine imaju puno pravo na izučavanje svog jezika i kulture, no da se tu radi o službenoj uporabi pisma i jezika te da o tome treba odlučiti većina.

Zamislite situaciju da manjina odluči kako joj je potrebno dva posto udjela da se službeno koristi njihov jezik, pa imali bi na desetke natpisa u pojedinim mjestima i time bi izravno oštetili većinski narod - kaže županijski predsjednik Hrasta, Ivan Poljaković.

"U svim zemljama na svijetu, većina odlučuje o pravima manjina, u RH , citiram vlast proizlazi naroda i pripada narodu( Ustav čl. 1.) pa prema taj isti narod ima pravo izravno na referendumu donijeti odluku o bilo kakvom pitanju. Izjava premijera Milanovića povodom referenduma o ćirilici - prsti dalje, izravna je prijetnja demokraciji, hrvatskom narodu i svim lojalnim građanima RH." - rekao je I. Poljaković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.