Hrvatski radio

Radio Zadar

HRT s Ukrajincima na Dugom otoku: "Neće biti rata, ali ljudi umiru"

19.02.2022.

17:26

Autor: Ana Marušić/Dnevnik/HRT

Konstantin Protas

Konstantin Protas

Foto: Dnevnik / HRT

U Salima na Dugom otoku živi i radi mala, ali zadovoljna zajednica Ukrajinaca. Posao su pronašli u lokalnoj tvornici za preradu ribe. Neki od njih doveli su iz Ukrajine i djecu. Ipak, obitelji su im nedaleko od trenutačno najvrelije zone na svijetu. HRT-ova zadarska ekipa provjerila je boje li se rata.

Kosta se nedavno vratio iz Ukrajine, gdje je posjetio roditelje. Situacija je ondje otprilike ista kao kad je odlučio iseliti se.


- I ekonomika je loša i nitko neće ulagati novac iz drugih država, jer se svi boje da počne rat, kaže Konstantin Protas.


Obitelj mu je u Sumiju, gradu vrlo blizu granice s Rusijom, no Kosta se ne boji previše.


- Neće biti rata jer... Rat traje već osam godina, nije prva godina, i svaku godinu u ovo vrijeme priča o ratu je najjača, ne znam zašto u drugom mjesecu, prvom i drugom. Tako da mislim da neće zasad biti rata, ali svaki dan umiru ljudi, nije to prvi put, kaže.


Ipak, smatra njegov sunarodnjak, zveckanje oružjem na sjeveroistoku Europe moglo bi prerasti u neželjeni scenarij, ne samo za Ukrajinu.


- Da, bojim se što će biti s Ukrajinom i cijelom Europom. Jer Putin nije prijetnja samo za Ukrajinu, nego i za cijeli svijet. Tako da je prisutna zabrinutost i za Ukrajinu i za cijelu Europu, kaže Hrigorij Kulibaba, također iz Sumija.


Svitlana Dvorko iz Krivoja Roga u Salima je gotovo četiri godine.


- Naravno, strah me zato što imam tamo sina i mamu, i to već odraslog sina. Ne znam kako će to sve biti dalje, kaže.


Saljani su Ukrajince dobro prihvatili

Saljani su Ukrajince dobro prihvatili

Foto: Dnevnik / HRT

Dva para ovih naturaliziranih bodula dovela su ovamo djecu, koja već pohađaju školu. Odlučni su ovdje stvoriti novi dom. Osjećaju da su dobrodošli.


- Jako su vrijedni, veseli, dragi dobri ljudi, već smo se i sprijateljili s njima, kaže Lucija Šišeta.


- Saljani su ih jako dobro prihvatili, evo, dječica se već igraju s drugom dječicom... Baš nam je drago da su došli, dodaje.


- Ja odmah u pet ujutro s njima počinjem raditi, s dva Ukrajinca. Oni mene pomalo uče ukrajinski, a ja njih učim hrvatski. Mislim da su se dobro uklopili, da su zadovoljni, jedino ne znaju kuhati ribe, kaže Tomislav Grandov.


Ali ih rado love. Jer to je najbolje protiv briga i stresa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.