Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvati priželjkuju plaću od 1197 eura

28.11.2022.

12:34

Autor: Božidar Kolega

"Hrvatska kao dio eurozone"

"Hrvatska kao dio eurozone"

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Prošla godina, prema podacima portala Moj posao donijela je snažan rast potražnje za radnom snagom, te se ona vratila na razinu pretpandemijske 2019. godine.

Usprkos ratnim sukobima u Ukrajini, rastu cijenama energenata i velikoj inflaciji, potražnja za radnom snagom nastavljena je i u ovoj godini. 

Odlični gospodarski pokazatelji rezultirali su u Zadarskoj županiji rekordnim brojem zaposlenih u listopadu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana listopada u Zadarskoj županiji evidentirano je 60.235 zaposlenih što je povećanje za preko dvije tisuće u odnosu na isti dan godinu ranije. Velika potražnja za radnicima rezultirala je da radnici više ne strahuju od gubitka radnog mjesta jer su sigurni kako će novi posao brzo naći.


Sve manje strahujemo od toga, a vjerojatno i sama ta velika potražnja, dakle posla definitivno ima, pa čak i ako naša pozicija nije toliko sigurna, ima nekih naznaka da bi se tu moglo nešto promijeniti opet to nije onakav bauk kakav je bio 2008. godine kada je tržište potpuno palo kada posla nije bilo.

Alen Mrvac s portala Moj posao

Vjerojatno zbog toga, ali i rasta troškova života najvažniji faktor kod odabira novog posla je visina plaće.

Prošle godine je bilo ravno 1000 eura. To je bio iznos za koji bismo bili spremni razmisliti o promjeni posla. Ove godine se radi o značajno višem iznosu, 1200 eura. Inače su ti porasti o priželjkivanoj plaći bili 5-6 posto, ove godine se radi o 17 posto, što otprilike odgovara inflaciji koja je u posljednjih dana na snazi. Ljudi su svjesni da im prošlogodišnja plaća nije dovoljna.

Alen Mrvac s portala Moj posao

Iako bi poslodavci o tome trebali voditi računa kako bi zadržali radnike, gotovo 60 posto zaposlenika u istraživanju koje je proveo portal Moj posao ove godine nije dobilo povišicu niti je očekuje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.