Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvati su prema novim podacima Eurostata prvaci u pretilosti!

14.03.2023.

08:43

Autor: RZD

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Zadnji statistički podaci Eurostata ukazuju da smo uz Maltu, zemlja koja ima najviše preuhranjenih bolesnika, odnosno - na prvom smo mjestu! - kaže Eva Pavić, rukovoditeljica službe za prehranu KBC-a Zagreb.

Od svih građana EU, najdeblji su građani Hrvatske i Malte, pokazuje istraživanje Eurostata za 2019. godinu koje je objavljeno danas. Kako se navodi, za čak 65% građana te dvije zemlje smatra se da imaju prekomjernu težinu.


Najmanji postotak ljudi s prekomjernom težinom registriran je u Italiji (46%), Francuskoj (47%) i Luksemburgu (48%), ali je on i dalje blizu EU prosjeka.

Što se tiče pretilosti, žene su na šestom mjestu, a muškarci na četvrtom. Zabrinjavajuće je porast pretilosti među djecom i adolescentima. Smatra se da će do 2030. godine svako četvrto dijete biti pretilo.

Eva Pavić, rukovoditeljica službe za prehranu KBC-a Zagreb

Što kažu građani na ove podatke?


"Tko jede tešku hranu, taj se deblja." - kaže jedan sugrađanin i dodaje kako je čuo za informaciju da smo na prvom mjestu u Europi u pretilosti te da zato pazi na svoju prehranu. 


Sugrađanka pak kaže da je za pretilost kriv stres. Od stresa, kaže, dolaze sve moguće bolesti. 


Poslušajte cijelu anketu Dina Kajića: 

Anketa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.