Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvati u Parizu: Francuska je u šoku, ali moramo nastaviti normalno živjeti

14.11.2015.

14:51

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako u Francuskoj nema tako puno Hrvata, kao primjerice u Njemačkoj, uspjeli smo kontaktirati neke od njih. Gdje su bili u trenutku terorističkih napada te kakvo je trenutačno stanje u Parizu, ispričala su nam dvojica sunarodnjaka, koji s obiteljima žive u francuskoj metropoli.

Zadranin Denis Ivanov, unatoč izvanrednom stanju u Francuskoj, te iako se među stanovnike francuske metropole uvukao strah, jutros je otišao na posao. Kako nam je rekao metro i javni prijevoz relativno normalno funkcioniraju, a on je na posao išao osobnim  automobilom. Nalazi se nekih desetak kilometara od sinoćnjih terorističkih napada, a na putu do posla vidio je mnogo policije

Sve javne aktivnosti, od škola do sportskih i drugih događanja do daljnjega su odgođeni. Na putu do posla sam jutros vidio policajce, a na ulicama sam vidio vrlo malo ljudi, rekao nam je Ivanov. 

U Parizu živi i sin poznatog hrvatskog intelektualca Nevena Šimca, Davor, koji je sinoć tek iza ponoći čuo stravičnu vijest o terorističkom napadu u francuskom glavnom gradu. U tom trenutku sa suprugom je bio u kinu u zapadnom dijelu Pariza.

Kako nije bilo signala, o tragediji smo doznali tek kad smo izišli iz kina. Kući smo došli taksijem i tada smo počeli provjeravati jesu li nam prijatelji, obitelj i kolege živi i zdravi. Ovo je strašno, šokirana je cijela nacija, rekao nam je Šimac. Dodaje kako je Pariz danas miran, te kako je očito da ljudi žele nastaviti normalno živjeti, iako je čitava nacija u šoku. 

Davor Šimac na kraju ističe kako se nada da najnoviji napadi neće pokrenuti lavinu negativnih reakcija na brojnu islamsku zajednicu. Smatra kako su to učinii neljudi, koje se ne bi smjelo poistovjećivati s islamom. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.