Hrvatski radio

Radio Zadar

"Hrvatska će štititi more i saditi još drveća"

02.11.2021.

18:16

Autor: HINA - RZD

Kornati, foto: Zvonimir Barisin / Pixsell

Kornati, foto: Zvonimir Barisin / Pixsell

Foto: - / -

Hrvatska će zaštititi 30 posto Jadranskog mora pod svojom jurisdikcijom te će do 2030. zasaditi dodatnih milijun stabala godišnje, rekao je u utorak u Glasgowu premijer Andrej Plenković istaknuvši da će klimatske promjene nepovratno pogoršati živote no da se brzim djelovanjem to može ublažiti.

Plenković je govorio na konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) gdje su svjetski čelnici iznosili planove i obećanja svojih država za očuvanje okoliša. „Hrvatska namjerava kompenzirati utjecaj turista na emisije ugljikovog dioksida tako što će do 2030. godine zasaditi više od milijun dodatnih stabala godišnje”, rekao je hrvatski premijer u svom govoru na konferenciji COP26.
„Kao zemlja tisuću otoka, Hrvatska namjerava pridonijeti globalnom cilju zaštite oceana tako što će pod zaštitu staviti 30 posto mora pod nacionalnom jurisdikcijom”, najavio je premijer.
Hrvatska će u cilju EU da do 2030. godine smanji emisije ugljika za 55 posto sudjelovati sa „za nas veoma visokih 45 posto”, a ugljen će napustiti 2033., no „nastojat će to postići i ranije”. Plenković je za Hrvatsku rekao da „zaštitu prirode uzima ozbiljno”, da ima četvrti najmanji ugljični otisak po glavi stanovnika u Europskoj uniji te da je ukupno 38 posto zemlje pod zaštitom.
„Hrvatsko šumarstvo ima stoljećima dugu tradiciju održivog upravljanja. S 93 posto certificiranih šuma, naša stopa apsorpcije ugljika po glavi stanovnika je dvostruko veća od EU prosjeka”, kazao je Plenković.
Upozorio je kako će klimatske promjene nepovratno pogoršati živote budućih generacija „čak i uz najodlučnije djelovanje sada”, no da se to pogoršanje može umanjiti.
„Na nama je, kao liderima, ne samo kao zabrinutim pojedincima, da donesemo i provedemo politike koje će to postići. U najmanju ruku, moramo ostvariti ciljeve već skopljenih klimatskih sporazuma te djelovati snažnije na njihovom ispunjavanju”, kazao je premijer i pozvao na ambicioznije politike u borbi protiv klimatskih promjena.
Za pobjedu u bitci protiv klimatskih promjena „ključno je ispravno razumijevanje njihovih učinaka kroz podizanje svijesti i obrazovanje”, rekao je premijer.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.