Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatska dobiva europski Centar za suzbijanje onečišćenja mora

01.12.2016.

11:46

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europska agencija za pomorsku sigurnost odobrila je osnivanje Logističkog centra za suzbijanje onečišćenja mora u Hrvatskoj. To će biti središnji centar za Sredozemlje. Još su samo dva takva centra u velikim europskim lukama.

Europska agencija za pomorsku sigurnost ( EMSA )odobrila je da logistički centar Equipment Assistance Service- EAS Adriatic bude središnji centar za Sredozemlje. Za dolazak centra na Jadran izborili smo se u oštroj konkurenciji, izjavio je za naš program pomoćnik ministra mora Goran Šarin koji je sudjelovao u pregovorima. 

           U cijeloj Europi su samo tri centra, ovaj naš bit će treći. Nisu ga Francuzi uzeli, ili zemlje u lobističkom dijelu puno jače od nas, ja sam imao 5 sastanaka od Brisela, preko Finske, dva puta u Lisabonu, pa sam te ljude doveo u Rijeku tako da su oni vidjeli da će ta sredstva biti pravilno upotrebljena. Mi smo stvarno povukli dosta snage da bi se sve to dogodilo i uspjeli smo prije Grčke, Malte prije drugih mega-pomorskih zemalja da to smjestimo u Jadran - zadovoljno pojašnjava kapetan Šarin.

Nakon Aberdeena u Britaniji i Gdanjska u Poljskoj treći centar tako stiže u našu zemlju, a osim ekološkog značaja od ove odluke imat će koristi i hrvatski poduzetnici jer će se ubrzo raspisati javni natječaj za  skladištenje, održavanje, i prijevoz  opreme te angažman stručnog osoblja:

           Skladištenje, održavanje, čuvanje opreme i usluge prijevoza opreme, angažman stručnog osoblja ugovorite će se temeljem javnog natječaja, očekuje se do kraja godine – to je prilika za domaće poduzetnike da se prijave. Ukupni predviđeni proračun EAS-a za područje Jadranskog mora za razdoblje od  4 godine iznosi 1,5 milijuna eura.

A koja hrvatska luka će biti sjedište novog centra još nije odlučeno kaže Kapetan Šarin. Hoće li to biti Split, Dubrovnik ili možda Zadar ? 

             „Ne znam to ćemo vidjeti, to će se odrediti prema mogućnostima prihvata te opreme, tu treba i zatvorenog i otvorenog prostora, tu je puno tog materijala, najbolje bi bilo da je to na mjestu gdje je dostupnost lagana.“  

Oprema hrvatskog Centra za suzbijanje onečišćenja mora bit će dostupna svim zemljama koje dijele europski bazen, kaže pomoćnik ministra mora Šarin, uz nadu da slučajeva izljevanja štetnih tvari većih razmjera u more neće biti. Treba znati da u hrvatske luke godišnje uplovljavi i isplovljavi 500 tisuća plovila godišnje, a brodovi i tankeri prevezu 75 milijuna tona opasnih tvari našim dijelom Jadrana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.