Hrvatski radio

Radio Zadar

"Hrvatska novinska fotografija 2014." : Zadrani majstori svoga zanata

30.10.2015.

13:14

Autor: Toni Pajkin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Galeriji umjetnina Narodnog muzeja Zadar otvorena je izložba "Hrvatska novinska fotografija", Zbora fotoreportera Hrvatske. Već 12 godinu i u Zadru se mogu vidjeti najbolji radovi hrvatske fotoreporterske struke. Među nagrađenima je i rad zadarskog fotografa Filipa Brale.

Predsjednik zbora fotoreportera hrvatske Siniša Hančić u Zadru je uz izložbu Hrvatske novinske fotografije 2014. predstavio i Kuću slavnih hrvatskog novinarstva, najavivši da će se dogodine u njoj naći i zadarski fotograf, proslavljeni Ante Brkan. 

- Dvanaesti put zaredom u Zadru predstavljamo 100 najboljih radova hrvatskih profesionalnih fotoreportera snimljenih u prošloj godini. Nagrade dobitnicima natječaja 'Hrvatska novinska fotografija' prvi su put dodijeljene u ukupno osam kategorija. Nova kategorija je 'Multimedija', kompilacijska forma fotografije, videa i zvuka, sve značajnija u elektroničkim medijima, istaknuo je Hančić.

Za najbolju novinsku fotografiju u prošloj godini proglašena je fotografija Gorana Mehkeka iz agencije Cropix, koja prikazuje pilota helikoptera koji prelijeće poplavljena područja Gunje.

Pobjednici u kategorijama su: događaj - Ronald Goršić/Cropix, za fotografiju Milana Bandića u policijskom vozilu za vrijeme privođenja na ispitivanje u Uskoku. Svakodnevni život - Sandra Šimunović/Cropix, za fotografiju djevojke oboljele od multiple skleroze. Reportaža - Goran Mehkek/Cropix za fotografiju pilota helikoptera koji prelijeće poplavljena područja. Kultura i umjetnost – Matko Biljak/Slobodna Dalmacija, za fotografiju blizanaca baletana. Portret – Neja Markičević/Cropix, za portret Ota Reisingera. Sport – Srđan Vrančić/Cropix, za fotografiju nogometnih navijača za vrijeme navijačkih nereda na utakmici. Priroda i okoliš – Filip Brala/Pixell, za fotografiju nevremena nad Morskim orguljama u Zadru. Multimedija – Saša Kralj, za multimediju “Vrijeme u srcu Bosne”.

Zbor fotoreportera Hrvatske ove je godine dodijelio dva priznanja za posebno vrijedan doprinos hrvatskom fotonovinarstvu. Počasni član Kuće slavnih hrvatskog fotonovinarstva ove je godine postao doajen fotografije, pok. Božidar Kelemenić te splitski fotoreporter Feđa Klarić.

Čestitajući na dobivenoj nagradi Filipu Brali, ravnateljica Narodnog muzeja  Renata Peroš istaknula je:

Među izloženim radovima su dva rada Stipe Suračai tri Filipa Brale, čime je još jednom potvrđeno da su Zadrani istinski majstori svoga zanata, a Zadar se nametnuo kao važno mjesto fotoreporterske fotografije.

Zvonku Kucelinu, fotoreporteru Zadarskog lista, te članu Izvoršnog odbora FRH-a, Peroš se zahvalila što je na njegovu inicijativu Zadar postao mjesto gdje već 12 godina imamo priliku vidjeti sve te radove.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.