Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatska otvara ljetnu turističku sezonu

23.05.2020.

13:22

Autor: Radio Zadar

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon što je ministar turizma Gari Capelli predstavio plan otvaranja ljetne turističke sezone, hrvatski turistički sektor je putem Hrvatske udruge turizma iznio plan otvaranja turističkih objekta i preporuke za putovanja turista u Hrvatsku.

Do kraja svibnja putovanja će biti olakšana za Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Češku i Slovačku, a tokom lipnja za Njemačku, Poljsku, te iza toga i za ostale zemlje koje imaju slično sigurnu epidemiološku situaciju.

Plan otvaranja turističkih objekta predviđa da će se do kraja svibnja otvoriti kampovi u Istri, Kvarneru i Dalmaciji te neki hoteli, a tijekom lipnja očekuje se potpuno otvaranje većine hotela i svih ostalih turističkih usluga u destinacijama.

Hrvatske granice otvorene su za dolazak turista. Prilikom ulaska turisti moraju imati potvrdu rezervacije smještaja, te na granici dobivaju upute za siguran boravak u zemlji.

U izradi je i turistička aplikacija, kojom će gosti unaprijed moći najaviti svoj dolazak i koja će omogućiti da prelazak granice bude brži. Aplikacija će omogućiti da do kraja mjeseca bude uveden i „fast line“ režim ulaska za turiste u Hrvatsku.

Tijekom lipnja očekuje se i da će države iz glavnih hrvatskih emitivnih tržišta omogućiti svojim građanima da nesmetano putuju u Hrvatsku i nazad, s obzirom na preporuke koje je izdala Europska komisija i činjenicu da je Hrvatska jedna od država s najmanjim brojem zaraženih osoba u Europi.

Hrvatski hotelijeri i turistički djelatnici dočekuju spremni otvaranje sezone. Svi standardi sigurnosti boravka gostiju implementirani su u smještajne objekte, restorane i ostale turističke sadržaje prema preporukama hrvatskih epidemiologa, Svjetske zdravstvene organizacije i s obzirom na preporuke s ključnih emitivnih tržišta.

 

 FACT SHEET - HRVATSKA LJETNA SEZONA 202 0- Osnovne informacije

 

  1. 1.      HRVATSKA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA MEĐU NAJBOLJIMA U ZEMLJAMA MEDITERANA 

-        Hrvatska je prema svim pokazateljima jedna od najboljih EU zemalja, kad je epidemiološka situacija u pitanju

-        Novi slučajevi zaraze virusom COVID -19 pojavljuju se samo sporadično u jednoznamenkastim brojkama

 

  1. 2.      HOTELI, KAMPOVI I SMJEŠTAJNI OBJEKTI PRIMJENJUJU NAJVIŠE STANDARDE SIGURNOSTI

-        Svi turistički kapaciteti kao i restorani u Hrvatskoj pripremljeni su za restart sezone u novim uvjetima

-        Primjenjuju se najviši epidemiološki standardi, kako bi se osigurala sigurnost kako za turiste, tako i za djelatnike te lokalno stanovništvo

-        Hrvatski zavod za javno zdravstvo definirao je mjere za sve koji rade u turizmu kako bi se za goste osigurala maksimalna zaštita

-        Uz preporuke lokalnih epidemiologa, hrvatski hoteli i kampovi u svom radu primjenjuju najviše standarde koje propisuju globalni certifikati sigurnosti i zdravlja

 

  1. 3.      PROTOKOL NA GRANICAMA 

Za strane turiste koji su državljani zemalja EU prilikom ulaska strani državljani trebaju predočiti jedan od dokumenata:

- rezervaciju smještaja u hotelu, kampu ili drugoj vrsti smještajnog objekta;

- ugovor o zakupu u kampu;

- ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma;

- potvrdu o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma ili

- vaučer putničke agencije.

 

            Dokument kojim se potvrđuje rezervacija smještaja u Hrvatskoj mora sadržavati:

- mjesto/adresu smještajnog objekta na kojoj će gost boraviti,

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.