Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatska slavi Dan državnosti

30.05.2022.

07:45

Autor: HRT

Ilustracija - zadarske znamenitosti osvijetljene u bojama naše zastave

Ilustracija - zadarske znamenitosti osvijetljene u bojama naše zastave

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Hrvatska danas slavi Dan državnosti prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti. Dan državnosti ove godine obilježava se na 32. obljetnicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora.

U prigodi obilježavanja Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković položit će vijence kod Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića.

Zbor naoružanja i opreme HV-a na zagrebačkome Jarunu

Na zagrebačkome Jarunu od 10 do 21 sati održat će se Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske te pokazne vježbe pripadnika HV-a, koje će uključivati prelete zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Državni vrh na misi za Domovinu

U prigodi Dana državnosti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu misu za Domovinu, na koju će doći državni vrh. Prijenos mise možete pratiti na Prvom programu HTV-a. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.