Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatska u Top 5 zemalja sa čistim plažama

08.06.2020.

13:56

Autor: HINA - Radio Zadar

Ilustracija: Sakarun, Filip Brala/Pixsell

Ilustracija: Sakarun, Filip Brala/Pixsell

Foto: - / -

U trenutku otvaranja granica nakon koronakrize, Europska agencija za zaštitu okoliša objavila je da je Hrvatska jedna od pet europskih zemalja s najčišćom vodom za kupanje. Najčišće vode su na Cipru, u Austriji, Malti, Grčkoj i Hrvatskoj, piše u izvješću Europske komisije i EEA-e.

Uz našu zemlju, još su Cipar, Austrija, Malta i Grčka dobile odličnu ocjenu za najmanje 95 posto svojih kupališnih mjesta. A svima koji se boje da će se zaraziti koronavirusom na kupanju preporučeno je da slijede smjernice nacionalnih ili lokalnih vlasti te drže fizičku distancu i često peru ruke. 

Agencija je testirala vodu za kupanje na oko 22.300 morskih, riječnih i jezerskih plaža u EU-u, uključivo Britaniju, Švicarsku i Albaniju. Oko dvije trećine mjesta za kupanje su na moru i ta su mjesta općenito čišća od voda u unutrašnjosti. Testovi su utvrdili da 294 mjesta, odnosno 1,3 posto, imaju slabu kvalitetu vode i predstavljaju rizik za bolesti poput dijareje.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.