Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatske ljepote kao klopka za turiste

13.08.2015.

13:25

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Današnje spašavanje francuske obitelji još jednom pokazalo kako turisti nepripremljeni odlaze na planinarenje na Velebit. Turisti dođu na more, ali privučeni ljepotama planina odluče se na planinarenje nesvjesni opasnosti koje donosi krš i sunce.

Hrvatska gorska služba spašavanja odradila je još jedno spašavanje u Nacionalnom parku Paklenica. Spašavatelji su pronašli zalutalu četvoročlanu francusku obitelj, na teško pristupačnom terenu, neadekvatno opremljenu, bez hrane i vode koji su noć proveli izgubljeni na Velebitu. 62-godišnji otac obitelji ima i kroničnih srčanih poteškoća pa je u akciju spašavanja uključen i helikopter.   

Sinoć oko 22 sata djelatnik Nacionalnog parka Paklenica primio je dojavu francuske državljanke koja je zvala iz Francuske kako bi prijavila da su se na području parka izgubili njezin suprug i djeca. Spašavanje je pokrenuto rano jutros te je izgubljena obitelj brzo pronađena.

Oni su došli do njih, pružaju im neophodnu pomoć, znači pokušavaju ih okrijepiti.

kazao nam je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.  Budući da 62-godišnji otac obitelji ima i kroničnih srčanih poteškoća u akciju spašavanja uključen je i helikopter. Današnja akcija još jednom je pokazala kako turisti često nepripremljeni odlaze u planinarenje:

Ljudi dođu pretežito radi mora i onda budu privučeni tim obalnim planinama i misle da je to šala jer radi se o malim nadmorskim visinama i zapravo zanemare da je to labirint krša, bespuće, da nema vode, da je sunčeva radijacija izuzetno jaka i zapravo možemo reći da je to klopka za turiste.

Stoga HGSS još jednom apelira: 

Na sve turiste i posjetitelje prirode i planina, da se radi o kršu, da je sunce vrlo jako, da treba ponijeti dovoljnu količinu zaštite od sunca, vodu naravno, jer nakon dehidracije zapravo oslabi koncentracija, dolazi do gubitka koncentracije, lutanja i zapravo posljedice mogu biti fatalne.

HGSS tiska 10 00 letaka na 4 jezika s raznim upozorenjima koji su dostupni na recepcijama kampova, i Nacionalnih parkova, trasiraju se putovi i nadzire signalizacija na njima te se sve čini kako bi se turiste upozorilo na opasnosti no ovakvi se slučajevi ipak događaju, kaže pročelnik Vinko Prizmić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.