Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatski arheolozi u mutnom danskom podmorju

23.07.2015.

10:49

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naši podvodni arheolozi Marina Šimičić, Mladen Pešić i Roko Surić imali su čast probiti led u razmjeni znanja s danskim podvodnim arheolozima - ronili su u mutnom danskom podmorju istražujući prapovijesna naselja , a dogodine danski podovdni arheolozi dolaze u Zadar.

Podvodni arheolozi iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA), u sklopu sporazuma potpisanog 24. listopada 2014. godine između Danske agencije za kulturu i MCPA, proveli dva tjedna (od 5. do 18. srpnja) u Danskoj.
Radi se o sporazumu koji za cilj ima razmjenu znanja na području podvodne arheologije u Hrvatskoj i Danskoj. Zanimljivo je da je inicijativa za ovakav sporazum došla od same danske kraljice Margarete II, koja je inače i sama arheolog, a prisustvovala je i samom činu potpisivanja sporazuma 24. listopada 2014. godine u Splitu.
Naši podvodni arheolozi Marina Šimičić, Mladen Pešić i Roko Surić,imali su čast probiti led u razmjeni znanja između ovih dviju toliko sličnih (površinom i brojem stanovništva) pomorskih zemalja. Domaćini su im bili Strandingsmuseum St. Georg na zapadnoj obali poluotoka Jutland, zatim Moesgard Museum u Aarhusu, Langelandški muzej i Muzej vikinških brodova u Roskildeu.


Plan je bio da hrvatski podvodni arheolozi rone na nekoliko lokacija, no zbog iznimno lošeg vremena ronjenje nije bilo moguće na većini lokacija. Usput rečeno, dok se Hrvatska muči s nesnosnim vrućinama u Danskoj je temperatura jedva dosezala 20 °C, a jaki i hladni vjetar čini dansko ljeto sličnije našem ožujku. Nakon što se vrijeme stabiliziralo moglo se zaroniti u plitko i mutno dansko podmorje, pa su naši ronioci mogli sudjelovati u istraživanju prapovijesnog naselja iz perioda oko 4,500 godina pr. Kr. Dansko podmorje prepuno je lokaliteta iz prapovijesnog razdoblja. Prapovijesna naselja koja su nekad bila na suhom, potopila su se zbog podizanja razine mora nakon zadnjeg ledenog doba, čemu je pogodovao i lokalni, pretežno ravničarski teren. Iako Danci barataju s puno naprednijom tehnologijom i bolje su financijski potkovani, podvodna arheologija u Hrvatskoj, znanstveno gledano, u ničem ne zaostaje za Danskom.


Osim podvodnim istraživanjima neizmjerno iskustvo stečeno je posjetima brojnim muzejima pod vodstvom danskih kolega. Brojni novoizgrađeni muzeji pružaju posjetiteljima nezaboravna iskustva. Osim izvanrednih eksponata i postava, većina muzeja nastoji ostaviti dojam na sva posjetiteljeva osjetila. Ono što Hrvatskoj svakako nedostaje, a u Danskoj se mogu pohvaliti većim brojem, jesu arheološki centri. Radi se o muzejima na otvorenom u kojima su izgrađene replike kuća, gospodarstava, utvrda itd. i u kojima žive i rade volonteri (nerijetko čitave obitelji) koji su prikladno obučeni i spremni posjetiteljima dočarati život onodobnog pučanstva, plemića ili ratnika.
Zadarski tim primio je u svom uredu i veleposlanik RH u Kopenhagenu, a za kraj dvotjednog posjeta obišli su i Dansku agenciju za kulturu.
Slijedeće ljeto danski podvodni arheolozi dolaze u Zadar, gdje će imati priliku iskušati se u istraživanju nekih od hrvatskih podvodnih lokaliteta. Prema sporazumu predviđeno je i da restauratori iz restauratorskog odjela MCPA provedu dva tjedna u danskim muzejima i restauratorskim radionama, što će se i odraditi na proljeće 2016. godine. Hvale vrijedan sporazum donio je roniocima Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju pregršt iskustva koje će moći implementirati u radu s hrvatskom potopljenom baštinom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.