Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatski arhitekt zaslužan za izgled rezidencija i „shopping“ centra

23.09.2016.

15:36

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rezidencijalni dio projekta Maraska trebao bi biti završen prije uređenja i nadogradnje budućega Hyattova hotela. Sastojat će se od dva objekta s ukupno 115 luksuznih stanova površine od 38 do 185 metara četvornih.

Još uvijek se ne zna cijena „kvadrata“ no zbog luksuza i elitne lokacije za očekivati je da će cijene biti „paprene“. Stanovi će biti ponuđeni na prodaju na više tržišta, no već sada je izvjesno da će za njih imati novca domaći bogataši, hrvatska dijaspora te bogati stranci. Do zgrada sa stanovima predviđen je komercijalni dio s tri restorana, Yacht Clubom, dječjim klubom, četiri trgovine i supermarketom.

Za idejno rješenje rezidencijalnoga i komercijalnoga dijela projekta Maraska zaslužan je Viktor Udženija, osnivač i vlasnik tvrtke VUAD sa sjedištem u Dubaiju. No, to nije jedina veza ovog mladog arhitekta i dizajnera sa Zadrom. Već je radio idejna rješenja na našem području, a kako sam kaže u Zadru je „doma“. Iako je dizajnirao buduće luksuzne stanove, sebi nije rezervirao nijedan. Ja u Zadru već imam, tu su moji, moja obitelj, znači tu sam doma, rekao nam je Viktor.

Pojasnio je i što ga je inspiriralo pri izradi idejnoga rješenja. Ideja je bila napraviti jednu suvremenu i dinamičnu arhitekturu, točku koja će biti u korespodenciji i dijalogu sa starom jezgrom na Poluotoku, napraviti nešto novo što u Zadru nije bilo, što bi moglo pobuditi zanimanje i turista koji bi uz povijesnu jezgru mogli vidjeti nešto novo i moderno. Inspiracija je više išla iz nautičkog dizajna, dakle s brodova jahti i mora, otkrio nam je Viktor.

Iako je bilo naznaka kako bi prostor na kojemu je rezidencijalni i komercijalni dio mogao biti zatvoren za građane, to se nije dogodilo. Investitoru je bilo jako važno da i Zadrani tu dođu. I upravo priča o tom jednom otvorenom trgu bila je točka zbog koje je naše rješenje i pobijedilo na natječaju. Jer tu su stube s pogledom na more i zalazak sunca, tu su kafići i restorani. Dakle bilo im je jako važno da na taj prostor privuku i Zadrane, pojašnjava mladi arhitekt.

Viktorova arhitektonska i dizajnerska tvrtka VUAD već osam godina posluje u Dubaiju. Radimo znači sve od arhitekture do interijera, komercijalnih zgrada, privatnih kuća. Evo, jučer smo dobili nagradu za najbolji stambeni projekat na Bliskom istoku. Znači, bavimo se od visokih tornjeva, do rezidencija i poslovnih zgrada, ističe Viktor. Prije toga radio je za uglednu britansku arhitektonsku kuću Norman Foster, čiji su radovi dobitnici najprestižnijih svjetskih nagrada iz područja dizajna i arhitekture. Studirao je na Češkom tehničkom sveučilištu u Pragu, a naslov arhitekta postigao je na prestižnom Tehničkom sveučilištu u Münchenu. 

O prjektu Maraska i drugim radovima mladog arhitekta pogledajte OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.