Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatski branitelji ne žive kao bubreg u loju

14.04.2016.

11:57

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Početkom godine u Zadru je osnovan prvi braniteljski sindikat u Hrvatskoj. Već u kratkom vremenu pokazalo se kako je takav jedan sindikat itekako potreban. Pomoć u ostvarenju svojih prava zatražili su već mnogi branitelji.

U nepuna dva mjeseca u sindikat se učlanilo preko 100 članova kaže dosadašnji predsjednik sindikata Davor Milić:

Na žalost mahom obespravljenih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji nisu ostvarili zbog raznoraznih izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja na što smo upozoravali već duže vremena svoja elementarna braniteljska prava.

Milić naime ističe:

Javnost misli da hrvatski branitelji žive kao bubreg u loju što je apsurd i neistina. Da je samo 10 % hrvatskih branitelja ostvarilo neka od svojih elementarnih braniteljskih prava, a čak 90% hrvatskih branitelja i članova njihvoih obitelji nisu ostvarili apsolutno nikakva prava  

Promjenama zakona prava branitelja sustavno su se ukidala  dodaje Milić:

Izmjene i dopune zakona iz 2009. Gdje definitivno mogu reći stavljen šlag na tortu i gdje su totalno ukinuta mogućnost ulaženja u upravni postupak za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji po svim pitanjima iz Domovinskog rata. Znači ne samo mirovine, status HRVI nego kompletno znači sva prava koja su do tada bila važeća sve je s tim zakonom bilo ukinito.

Inače zbog osobnih razloga i pogoršanog zdravstvenog stanja Davor Milić podnio je ostavku na  funkciju predsjednika. Te će dužnosti zasada preuzeti njegov dosadašnji zamjenik do izbora novog predsjednika.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.