Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatski Canadair na požarištima u Turskoj i Grčkoj

06.08.2021.

17:35

Autor: HRT Radio Zadar

Ivo Cagalj/PIXSELL, ilustracija

Ivo Cagalj/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Zbog velikih požara u Grčkoj, Republika Hrvatska je jučer u okviru EU mehanizma za civilnu zaštitu, u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, ponudila pomoć Grčkoj slanjem zrakoplova Canadair. Avion CL-415 s 9 članova posade poletio je za Grčku u 14:18 sati.

To je na svojim facebook stranicama priopćilo Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a. A na internetskim stranicama Ravnateljstva je objavljeno da je hrvatski zrakoplov Canadair CL-415 s 10 članova posade kojeg je ​Republika Hrvatska 2. kolovoza uputila Turskoj kao pomoć u gašenju požara, tijekom 5. kolovoza djelovao je na području Antalije, zajedno sa četiri helikoptera. Područje je slabo pokriveno cestovnim komunikacijama, teren je strm i teško pristupačan zemaljskim vatrogasnim snagama. Veći dio fronte je bez otvorene vatre, samo izdimljavanje. Planirane aktivnosti gašenja za 6. kolovoza započele su u 6:30 sati. Planirani povratak Canadaira u Republiku Hrvatsku je u subotu 7. kolovoza. 

Podsjetimo, Turska je 1. kolovoza zatražila međunarodnu pomoć u okviru EU mehanizma za civilnu zaštitu, putem sustava RescEU, u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite. Pomoć su ponudile Španjolska (2 Canadaira) i Republika Hrvatska (1 Canadair). Turska je prihvatila ponuđenu pomoć.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.