Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatski i američki piloti na zajedničkim vježbama

27.03.2019.

08:58

Autor: Radio Zadar

Foto: HRZ/Marinko Karačić

Foto: HRZ/Marinko Karačić

Foto: - / -

Letačke posade helikoptera Kiowa Warrior iz Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i posade zračnih snaga Sjedinjenih američkih država, izvele su na helikopterima Pave Hawk, 25. i 26. ožujka, zajednička vježbu borbene potrage i spašavanja.

Tijekom vježbe, koja se po prvi puta provodila u Hrvatskoj izvedeni su i zajednički letovi hrvatskih Kiowa i američkih helikoptera Pave Hawk, a posade su bile smještene u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

U letačkom dijelu uvježbavanja, koji su izvodila po dva hrvatska i američka helikoptera, koji su se nakon odvojenih polijetanja susreli u zraku te na Vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju zajednički uvježbavali postupke i procedure iz područja borbenog traganja i spašavanja.

Iste su procedure primjenjive i u mirnodopskim operacijama poput civilnog traganja i spašavanja, hitne zrakoplovne evakuacije, pomoći u slučaju katastrofa, pružanja međunarodne pomoći i ostalih.

Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Davor Gren ocijenio je kako je ostvarena suradnja potvrda visoke razine partnerskih i prijateljskih odnosa s američkim zračnim snagama, a kako je riječ o prvom zajedničkom uvježbavanju, Eskadrila helikoptera dobiva novu vrijednost i iskustvo na području borbene potrage i spašavanja.

Naši helikopteri u zajedničkim letovima bili su u ulozi oružane pratnje. Imali smo mogućnost upoznavanja planiranja i analize zadaća borbene potrage i spašavanja, kao i praktične primjene postupaka i procedura u zajedničkim operacijama te je ostvarena profesionalna i stručna suradnja s američkim letačkim posadama iz eskadrile koja ima 65-godišnje iskustvo u operacijama potrage i spašavanja, istaknuo je pukovnik Gren.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.