Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatski otočni proizvodi u Zadru od 24.-26. kolovoza

07.08.2018.

06:28

Autor: tp

Hrvatski otočni proizvodi u Zadru od 24.-26. kolovoza

Hrvatski otočni proizvodi u Zadru od 24.-26. kolovoza

Foto: - / -

Završene su prijave za 1. Sajam „Hrvatskih otočnih proizvoda“ u Zadru zakazan za vikend u drugom dijelu kolovoza (24.-26.8.) Na Sajmu će nastupiti izlagači 22 izlagača sa otoka Pašmana, Ugljana, Iža, Dugog otoka, Oliba, Rave, Prvića, Hvara i Korčule.

Udruga poslovni Klaster „Hrvatski otočni proizvod“  organizira 1. Sajam „Hrvatskih otočnih proizvoda“ u Zadru, koji će se održati od 24.8. – 26.8.2018. u ulici Šimuna Kožićića Benje na Poluotoku. Sajam se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadarske županije, Grada Zadra i Turističke zajednice Grada Zadra.

Cilj organizacije Sajma je poticanje razvoja otočne proizvodnje, ostanak stanovništva na otocima te brendiranje otočnih proizvoda prestižnom oznakom HOP koju svake godine dodjeljuje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Oznaka HOP je oznaka za kvalitetu i otočno podrijetlo proizvoda.

Na području Zadarske županije novih je 19 dobitnika oznake HOP za 2018. s otoka Pašmana, Ugljana, Iža i Paga:

 

OPG Krsto Matulić, Pašman (Pašmanero ljuti umak, aromatizirana sol, aromatizirani vinski ocat), Obrt Lanđin, Kraj (palamida u sjemenskom ulju, koncentrat od rajčice, ljuti feferoni), OPG Anka Kovačić, Banj/Kukljica (višnja maraška u šećeru, džem od smokava), OPG Branko Mate Rančić, Preko (suveniri od maslinovog drveta – zdjela za voće/stalak za vino), Željko Jerolimov, Preko (suveniri od maslinovog drveta – prsten/olovka), OPG Senka Otavijević, Sutomišćica (daske od maslinovog drveta)

Mađerić, Pašman (gavezova mast, sapun lavanda), Ivanka Milašinović, Ždrelac (čvorani nakit od konopa)

KUD Kunjka, Tkon ( tradicijske slastice hroštule i pricipalji), OPG Marin Zalović, Tkon (keks maslinko), Ugostiteljski obrt Trta-Mrta, Tkon (sušeni krakovi hobotnice),  OPG Katica Mušćet, Tkon (začinska sol Tkoneta), OPG Neven Brzić, Tkon (djevičansko maslinovo ulje i kunjske frite), OPG Stjepan Smoljan, Tkon (marinirane šparoge), OPG Ante Grdaš, Tkon (krema lavanda/balzam lavanda)

OPG Maja Sučić, Veli Iž (suveniri od konopa), OPG Denis Barić, Veli Iž (ekstradjevičansko maslinovo ulje, čaj od masline)

OPG Tereza Vidas, Pag (ovčja skuta), OPG Anton Škunca, Novalja (eterično ulje smilja)

Na području Zadarske županije do sada je 40 nositelja oznake HOP za različite proizvode, od toga najviše je nosioca oznake HOP sa otoka Pašmana. Oznaka je za različite proizvode: maslinovo ulje, marmelade, likeri, prirodna kozmetika, nakit, pleteni bokobrani za brodove te nematerijalni proizvodi od kojih je najpoznatija manifestacija Škraping sa Pašmana te ujedno i Pučko crkveno pjevanje iz Tkona i Tovareća mužika iz Sali.

Ponudom otočnih proizvoda koji su rezultat otočne tradicije, cilj je svim turistima i posjetiteljima grada Zadra ponuditi izvorne, autohtone proizvode a što je ujedno i turistička promidžba bogate ponude otoka Zadarske regije, što je prepoznala i Turistička zajednica Grada Zadra, Grad Zadar i Zadarska županija kao pokrovitelji Sajma.

Na Sajmu će nastupiti izlagači sa otoka Pašmana, Ugljana, Iža, Dugog otoka, Oliba, Rave, Prvića, Hvara i Korčule.

Lista izlagača Sajma:

1.

Opg Branka Visković

Hvar

2.

Opg Filip Simičić

Rava

3.

Opg Senka Otavijević

Sutomišćica-Ugljan

4.

Mate Rančić, kućna radinost

Preko-Ugljan

5.

Opg Mario Šmit

Prvić

6.

Obrt Kamen Dizajn Mario

Preko-Ugljan

7.

Opg Nikica Žampera

Žman-Dugi otok

8.

Udruga Sol

Olib

8.

Ivanka Milašinović, kućna radinost

Ždrelac-Pašman

9.

Obrt Lanđin

Kraj-Pašman

10.

Ivan Longin, kućna radinost

Kali-Ugljan

11.

Kud Kunjka

Tkon-Pašman

12.

Opg Rajna Brzić

Tkon-Pašman

13.

Opg Marija Grdaš

Tkon-Pašman

14.

Opg Vesna Zalović

Tkon-Pašman

15.

Škraping

 

Tkon-Pašman

16.

Opg Sanja Protić

Vela Luka-Korčula

17.

Blato 1902

Blato-Korčula

18.

Franica Mandić, kućna radinost

Vela Luka-Korčula

19.

Opg Denis Barić

Veli iž

20.

Opg Ljiljana Mađerić

Pašman

21.

Obrt Moćun

Kali-Ugljan

22.

Opg Maja Sučić

Veli iž

       
Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.