Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatski zrakoplovci na vježbi "Jadranski udar"

09.06.2015.

07:25

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski tim sa dva aviona Pilatus PC-9M iz sastava Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO iz vojarne Zemunik sudjelovao je na međunarodnoj vojnoj vježbi „Jadranski udar“ („Adriatic Strike Casex 15“) u Republici Sloveniji.

Vježba je održana od 31. svibnja do 07. lipnja 2015., a se odvijala na više lokacija i poligona slovenske vojske s ciljem obučavanja zajedničkog usmjeravanja vatre zemalja sudionica ove vježbe, a Hrvatska je po prvi puta sudjelovala sa dva aviona Pilatus PC-9M.

U stožeru vježbe u Zrakoplovnoj bazi Cerklje ob Krki sudjelovao je jedan pilot HRZ i PZO kao časnik za vezu dok su Pilatusi bili bazirani na Plesu odakle su svakodnevno imali polijetanja prema Sloveniji sukladno dinamici i scenariju vježbe.

Čelnik hrvatskog tima na vježbi pukovnik Mario Pleša istaknuo je kako su prvoga dana na otvorenju vježbe sudjelovali sa jednim Pilatusom PC-9M na izložbenom dijelu u Zb Cerklje, dok su u letačkom dijelu imali zajednički prelet sa slovenskim Pilatusom PC-9.

„U idućim danima imali smo letačke misije na vojnim poligonima pružajući blisku zračnu potporu, a sve se odvijalo u međunarodnom okružju i u skladu NATO procedura i postupaka predviđenih za provedbu ovog tipa zadaća“

naglasio je pukovnik Pleša.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.