Hrvatski radio

Radio Zadar

Hrvatskoj je potreban što veći poticaj izvozu

03.07.2019.

13:43

Autor: Božidar Kolega

Tobias Hase/DPA/PIXSELL

Tobias Hase/DPA/PIXSELL

Foto: - / -

Rasprava kolike su pozitivne, a kolike negativne posljedice uvođenja eura, već dugo traje. Za hrvatske izvoznike dileme nema. Željeli bi da Hrvatska što prije uvede euro, jer izvoznici svake godine zbog troškova konverzije i kako kažu precijenjenosti kune godišnje gube milijune.

Izvoz je iznimno važan za naše gospodarstvo jer čini značajan dio njegovog ukupnog prihoda, a izvoznici su najveći poslodavci.  Tako je recimo izvoz Zadarske županije prošle godine porastao čak 23 posto, te je u prošloj godini iznosio 3,7 milijardi kuna.   

Izvoz zadarskog gospodarstva iz godine u godinu sve je veći, a iako je trgovina i dalje dominantna djelatnost u zadarskom gospodarstvu  marikultura, ribarstvo i turizam  uzimaju sve veći udio u njemu.

Vidljivo je da je u proteklih 4 godine u stalnom porastu i ono što je dobro za ovu godinu je spomenuti je da su ove škare između izvoza i uvoza nešto veće tako da je pokrivenost uvoza izvozom veća.

Kaže predsjednik zadarske Gospodarske komore Dario Jurin.  Uvođenje eura dalo bi izvoznicima dodatni poticaj.  A Hrvatskoj je potreban što veći poticaj izvozu. Naime, udio robnog izvoza u BDP-u je samo 24 posto, u Slovačkoj taj udio je 86 posto, u Rumunjskoj 30 posto

U odnosu na veličinu BDP-a dakle u odnosu na veličinu hrvatskoga gospodarstva mi imamo relativno maleni izvoz. U Hrvatskoj samo oko 15 posto poduzeća ostvaruje robni izvoz. Međutim ta poduzeća imaju preko 50 posto zaposlenih u odnosu na ukupni broj zaposlenih u RH, i ostvaruju oko 66 posto ukupnih prihoda od prodaje kad gledamo sva poduzeća u Hrvatskoj.

Govori to o važnosti izvoza i izvoznika, ali i o tome da postoji još veliki prostor za njegov rast kaže Zvonimir Savić direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK-a.  osim što bi omogućio rast izvoza uvođenje eura omogućio bi i povećanje investicija.

Po prvi put su kreditne agencije zadnjih nekoliko mjeseci eksplicite spomenuli, da je namjera Hrvatske za uvođenje eura u budućnosti da se pozitivno odražava i na percepciju zemlje i na makroekonomsku stabilnost. Znači prvi put su to oni počeli pisati  kao jednu veliku pozitivnu stvar koja se javlja u Hrvatskoj u smislu percepcije investitora.

objašnjava Zvonimir Savić.

prilog Božidara Kolege

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.