Hrvatski radio

Radio Zadar

HRZ: Oproštaj od poginulih pilota

08.05.2020.

16:48

Autor:

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Dok se istražuju sve okolnosti pada vojnog školskog aviona, Hrvatska se oprašta od dvojice tragično stradalih pilota, natporučnika Marka Novkovića i poručnika Luke Jagatića, polaznika letačke selekcijske obuke.

Od njih se s posebnim osjećajima opraštaju i kolege iz zračne baze Zemunik u koju su dopremljeni ostaci zrakoplova. U MORH-u je otvorena knjiga žalosti. U vojarni Rudolf Perešin zastave su na pola stijega, a ispred ulaza u zgradu zapovjedništva 93. krila HRZ-a zapaljena svijeća. Na stajanci umjesto zvuka avionskih motora tišina. A do jučer su se budući piloti radovali svakom novom letu. Među njima i poručnik Luka Jagatić, koji je u vojarnu došao prošloga ljeta. Njega i ostale kadete tada je dočekao pukovnik Boris Panić, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika 93. krila. 

Bio sam jedan od prvih, koji ih je doveo na stajanku da vide što je to miris goriva, što je to miris kabine, što je to vrućina stajanke. I to je vjerojatno prvi dojam koji oni stječu o tome, rekao nam je pukovnik Panić.

Lukin instruktor, naporučnik Novković davno je zavolio letenje. Postati najmlađim članom krila Oluje činilo mu se nedostižnim, otkrio nam je prošloga ljeta. Kad na kraju određeni broj godina prođe, dođete do nekog trenutka gdje zapravo vidite da vi to možete i to želite, gdje je ujedno i motivacija navažniji faktor, da vi to zapravo volite raditi, ispričao nam je uoči obljetnice VRO Oluja Novković. 

A da je letenje neizmjerno volio potvrđuje i njegov stariji kolega, pukovnik Damir Barišić, jedan od utemeljitelja Krila Oluje. Svatko od nas donosi neku svoju osobnost. Marko je zaista bio specifičan, pun energije i entuzijazma, te iznimno pozitivna osoba. Iako je bio najmlađi član grupe, on je u ovih godinu dana postao praktički zaštitno lice Krila Oluje kroz svoje djelovanje ne samo u grupi, nego i kroz sudjelovanje u projektu promidžbe za poziv vojnog pilota, kaže pukovnik Barišić.

Upravo zbog Krila Oluje, pilotsku školu upisali su mnogi mladi kadeti. Njima je pružena sva potrebna psihološka pomoć, a na neko vrijeme obustavljena je letačka obuka.

 

 

Sjećanje na poginule pilote

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.