Hrvatski radio

Radio Zadar

HUBOL pozvao ravnatelja zadarske bolnice da opozove odluku o godišnjima

16.11.2016.

12:09

Autor: hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska udruga bolničkih liječnika pozvala je u otvorenom pismu ravnatelja Opće bolnice Zadar Željka Čulinu, da preispita odluku kojom nalaže svim pročelnicima službi i rukovoditeljima odjela da, u razdoblju od 15. prosinca 2016. do 7. siječnja 2017., ne dozvoljavaju korištenje godišnjeg odmora.

Odluka se odnosi na specijalizante koji dežuraju na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, uz obrazloženje povećanjem obujma posla u vrijeme blagdana.
"Neosporna činjenica da po aktualno važećim zakonima poslodavac određuje korištenje godišnjih odmora, no isto tako neosporna je činjenica da se plan godišnjih odmora donosi početkom godine i poslodavac ga, kao i plan programa specijalizanata ima na raspolaganju čitavu godinu", podsjećaju iz HUBOL-a.
Pritom napominju da je, prema dopisu od 15. studenoga, poslodavac procijenio da će za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana biti povećan opseg posla, o čemu nije vodio računa za vrijeme planiranja godišnjih odmora, a specijalizante je apostrofirao kao skupinu kojoj se treba obustaviti mogućnost korištenja ranije predviđenih godišnjih odmora.
"Na taj je način, pravno neutemeljeno, odlučio diskriminirati jednu skupinu djelatnika. Time se se dalje otvara mogućnost da se specijalizantima ili drugim skupinama zaposlenika, proizvoljno zabrani korištenje godišnjih odmora i u drugo vrijeme", stoji u priopćenju HUBOL-a.
Drago nam je, ističu, da kolega ravnatelj prepoznaje specijalizante kao nositelje zdravstvenog sustava u svojoj ustanovi, na čijem radu počivaju svi hitni prijemi u državnim bolnicama, kao i rad većine odjela te velikog dijela polikliničke djelatnosti, no ravnatelja OB Zadar pozivaju da preispita svoju, kako navode, diskriminatornu i protuzakonitu odluku te da na primjeren način valorizira rad mladih kolega.
HUBOL također poziva mjerodavne službe Ministarstva zdravstva na žurnu reakciju i provjeru zakonitosti odluke i postupanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.