Hrvatski radio

Radio Zadar

Humanost malih Pašmanaca

03.06.2015.

14:08

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Učenici Osnovne škole Vladimira Nazora u Neviđanima na otoku Pašmanu angažirali su se kako bi pomogli svojim vršnjacima u Burkini Faso.

Uz podršku svojih nastavnika organizirali su prodajne izložbe vlastitih radova, predavanja i različite akcije, stariji učenici program su predstavljali mlađima, odvajali od svog džeparca, a sve s ciljem da omoguće školovanje djeci u jednoj od zemalja s najnižimpostotkom djece uključene u osnovnoškolsko obrazovanje.

Škola se, naime, uključila u UNICEF-ov program „Škole za Afriku“, a zbog sjajnih rezultata koje su postigli u samo jednoj školskoj godini danas ih je posjetila predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić. Tom ih je prilikom upoznala s UNICEF-ovim aktivnostima te im uručila zahvalnicu za solidarnost i trud koji su uložili kako bi pomogli djevojčicama i dječacima u Burkini Faso. 

Golem entuzijazam, trud i kreativnost koje su učenici i nastavnici ove škole uložili u program naveo me da ih osobno posjetim i upoznam. Program'Škole za Afriku' pokazuje koliko mašte i solidarnosti kriju dječja srca. Njegova velika vrijednost je u tome što potiče na solidarnost kroz obrazovanje o pravima djece u svijetu. Škole i vrtići koji u njemu sudjeluju svakodnevno nas izvještavaju o akcijama koje su djeca organizirala kako bi pomogla da se školuju njihovi vršnjaci u Africi. Sve pohvale za njihov trud, ali i sjajne ideje kojima nas svaki put oduševe i dirnu“, poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić. 

U programu ove godine sudjeluje čak 215 škola i 80 dječjih vrtića iz cijele Hrvatske. 

Više od 80 000 djece i mladih, zajedno sa svojim učiteljima, nastavnicima, roditeljima i lokalnom zajednicom, pomaže ostvariti prava djece Burkine Faso te izgraditi sigurno mjesto za igru i učenje. Provedbom programa djeca ujedno stječu znanja o dječjim pravima, humanosti, solidarnosti i toleranciji, kao i važnosti koju obrazovanje ima za njihov život.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.