Hrvatski radio

Radio Zadar

HŽ: Može i Tvornica kulture, ali uz plaćanje najma

01.03.2013.

10:42

Autor: žmr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon jučerašnje najave mladih HNS-ovaca da im je želja derutnu zgradu Željezničkoga kolodvora u Zadru pretvoriti u tvornicu kulture za mlade kreativce i umjetnike, stigao je i odgovor iz HŽ-a.

Hrvatske željeznice pitali smo, namjeravaju li doista prepusti prostor zadarskog Željezničkog kolodvora na upravljanje lokalnoj samoupravi. Iz HŽ-a su odgovorili kako je HŽ Infrastruktura otvorena za razgovore sa svim zainteresiranima za korištenje prostora na kolodvoru, kako prema lokalnim samoupravama tako i privatnim poduzetničkim inicijativama, piše u priopćenju.

U odgovoru HŽ-a također se navodi kako je strategija HŽ Infrastrukture prije svega komercijalizacija prostora čime bi se povećao opseg sredstava za njihovo održavanje. Dakle, svi razgovori na tu temu mogu se kretati u smjeru sklapanja ugovora o najamu prostora.

U situaciji kada grad Zadar loše puni svoju proračunsku blagajnu teško je očekivati da će poduprijeti projekt Tvornice kulture u kolodvorskim zgradama. Kasni se i s drugim projektima poput proširenja Gradske knjižnice Zadar ili uređenja starog kazališta lutaka u Jazinama za potrebe Saveza udruga mladih.

Razumljiv je golem entuzijazam mladih političara i želja da se pokrenu stvari s mrtve točke, ali nije razumljivo zbog čega su ih starije i politički iskusnije kolege iz HNS-a pustile u medijsku vatru, bez prethodne provjere činjenica. Istupanje u javnost s ovakvim, gotovo utopističkim zahtjevima, u najmanju ruku je neozbiljno, prema javnosti, ali i prema mladima koji politički stasaju. U ovom slučaju na poluinformacijama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.