Hrvatski radio

Radio Zadar

HZJZ: Četvrtak bio rekordan dan po broju cijepljenih - utrošeno 46.887 doza

30.04.2021.

17:12

Autor: hina/HRT Zadar

Armin Durgut/PIXSELL ( ilustracija)

Armin Durgut/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

U Hrvatskoj je u četvrtak, prema podacima iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, utrošeno 46.887 doza cjepiva protiv covid-19 što je rekordan broj dnevnog cijeljenja do sada, priopćio je u petak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Dobra organizacija timova i mjesta za cijepljenje, od ordinacija liječnika obiteljske medicine u cijeloj zemlji do županijskih zavoda i zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr Andrija Štampar, kao i pravodobna informacija pacijentima o terminima cijepljenja preduvjet je ovako dobrih rezultata cijepljenja, poručuju iz HZJZ-a.

Uz to, na najbolji način potvrđuje da je zdravstveni sustav u Hrvatskoj organizacijski spreman u idućem razdoblju dnevno cijepiti i više do 39.000 doza koliko će biti moguće s obzirom na veliki broj doza cjepiva koje stiže kroz svibanj i lipanj, dodaju iz Zavoda.

Takva dinamika cijepljenja, ističe HZJZ, omogućuje da se do kraja lipnja cijepi i više od 1.848.462 osobe odnosno više od 55 posto odraslih osoba.

Osigurane su dovoljne količine cjepiva, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao glavni nositelj programa cijepljenja protiv Covid-19 u Hrvatskoj, uz svesrdnu potporu Ministarstva zdravstva i svih dionika u zdravstvenom sustavu, poduzeo je sve potrebne mjere kako bi se cijepljenje odvijalo prema planu. Organizirana je distribucija na cijepna mjesta, timovi koji će provoditi cijepljenje i sva potrebna logistička potpora, poručio je ravnatelj HZJZ i glavni koordinator programa cijepljenja u Hrvatskoj Krunoslav Capak.

Dosezanje što veće razine zaštite građana cijepljenjem smanjit će se širenje bolesti vovid-19 što je preduvjet očuvanja života i zdravlja ljudi, smanjenog opterećenja bolnica, kao i uspješnosti ovogodišnje glavne turističke sezone koja ima značajnog udjela u hrvatskom gospodarstvu, kao i povratku redovitim aktivnostima u svakodnevnom životu, naglašavaju iz HZJZ-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.