Hrvatski radio

Radio Zadar

HZJZ: Danas hitan sastanak EMA-e i tvrtke Johnson&Johnson

13.04.2021.

18:42

Autor: hina

Goran Stanzl/PIXSELL(ilustracija)

Goran Stanzl/PIXSELL(ilustracija)

Foto: - / -

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je da će Europska agencija za lijekove (EMA) tijekom dana održati hitan sastanak s predstavnicima tvrtke Johnson& Johnson nakon informacija o problemima sa zgrušnjavanjem krvi kod pacijenata koji su u SAD-u primili to cjepivo.

 Objavljeno je to u utorak na internetskim stranicama HZJZ nakon što je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson (J&J), a u međuvremenu je i ta tvrtka objavila da će odgoditi uvođenje svog cjepiva u Europi te da pregledava slučajeve stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja s europskim zdravstvenim tijelima.


"Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje", navodi HZJZ u priopćenju.

HZJZ podsjeća da prve doze J&J još nisu stigle u Hrvatsku i da još nije počelo s cijepljenjem tim cjepivom.
"Kod šestero pacijenata koji su u SAD-u cijepljeni cjepivom Johnson&Johnson pojavile su se poremećaji zgrušavanja krvi u roku od dva tjedna od cijepljenja, od čega je jedna osoba umrla, a jedna je u kritičnom stanju. Gotovo 7 milijuna osoba u SAD-u je primilo navedeno cjepivo, a oko 9 milijuna je izvezeno u druge zemlje. Zbog pojave ovih nuspojava FDA je izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja ovim cjepivom dok se situacija detaljno ne istraži", navodi HZJZ.

HZJZ i dalje preporuča nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca

U priopćenju HZJZ ističe da i dalje preporuča nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca jer koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava. Zavod podsjeća da je portugalska ministrica zdravstva, a nastavno na sastanak ministara zdravstva država članica EU nakon objave EMA-e o sigurnosti korištenja cjepiva Astra Zeneca, poslala pismo svim ministrima zdravstva s inicijativom za zajednički koordinirani pristup ograničavanju korištenja cjepiva na pojedine dobne ili spolne skupine stanovništva.

HZJZ je za koordinirani europski pristup, navodi se u priopćenju, uz pažljivo praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile golemu štetu provedbi cijepljenja. "Povjerenje za odobravanje cjepiva je dano Europskoj agenciji za lijekove, pa se treba, naravno uz oprez, pažljivo pratiti njihov rad i uvažavati donijeta mišljenja i preporuke", navodi HZJZ.

Zavod dodaje kako EMA u ovome trenutku smatra da nema osnove za donošenje ograničenja cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca i da je uz mjere opreza koje se preporučuju za cijepljene osobe i zdravstveno osoblje potrebno prikupiti dodatne podatke koji će se pažljivo proučiti i u slučaju potvrde moguće povezanosti donijeti konkretnije preporuke, mjere ili ograničenja.


"HZJZ ostaje i dalje pri takvom stajalištu te preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, dijeleći mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava", navodi HZJZ.
Neke od zemalja EU uvele su dobnu granicu za korištenje cjepiva AstraZenece.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.