Hrvatski radio

Radio Zadar

HZJZ: oprez na niskim temperaturama!

26.02.2018.

09:05

Autor: HRT centar Zadar

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Dok ne popusti hladnoća, u cijeloj zemlji na snazi je upozorenje građanima zbog niskih temperatura. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute: starije osobe, srčani bolesnici i oboljeli od respiratornih bolesti trebali bi izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebno rano ujutro i noću.

Liječnici preporučuju da odjeća bude slojevita, u unutrašnjim slojevima od pamuka, a vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile. Izlazak po hladnoći treba izbjegavati, međutim ako ipak izlazite, preporuča se nošenje kape, rukavica, te prekriti usta šalom. Obuća treba biti topla i udobna, bez visokih peta. 

Ako baš morete izići, prije dužeg boravka na hladnoći, nemojte pušiti niti piti alkoholna pića, odmorite se i prikladno najedite. 

Za one u gorskom dijelu županije savjet: ako se nađete u jakoj snježnoj mećavi, pronađite zaklon ili povećajte fizičku aktivnost kako biste održavali toplinu tijela.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.