Hrvatski radio

Radio Zadar

HZJZ: U Hrvatskoj cijepljeno više od milijun i pol osoba

03.07.2021.

15:38

Autor: HRT Radio Zadar / HINA

Ilustracija - foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ilustracija - foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

U Hrvatskoj je do sada cijepljeno više od milijun i pol osoba najmanje jednom dozom, izvijestio je u subotu Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a ravnatelj Capak kaže da iako je to veliki broj, bili bi sigurniji na početku turističke sezone da je cijepljenih više i cijepljenje treba ubrzati.

"Odgađanje cijepljenja pa čak i samo pokoji dan može pokrenuti čitav niz nepovoljnih događaja", poručio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

"U petak 2. srpnja broj osoba koje su cijepljenje najmanje jednom dozom dosegao je 1.500.932. Od njih je 1.132.263 osoba cijepljeno s dvije doze. Kada se broju cijepljenih s dvije doze pridoda 23.240 osoba koje su primile jedinu potrebnu dozu cjepiva Jannsen, broj osoba za koje je cijepljenje završeno iznosi 1.155.503", stoji u priopćenju HZJZ-a.

Naglašavaju kako udio ukupnog stanovništva cijepljenog s jednom dozom iznosi 37 posto, dok se isto odnosi na 45 posto odraslog stanovništva.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak navodi da je od početka pandemije u Hrvatskoj zabilježeno 360.067 slučajeva koronavirusa pri čemu je umrlo 8212 oboljelih osoba.

"Može se zaključiti da kod jedne od 44 osoba kod kojih je utvrđen covid-19 nažalost dolazi do smrtnog ishoda. Prema izvješću HALMED-a ukupan broj prijava sumnji na nuspojave cjepiva je 4115 od kojih je za 76 posto nuspojava ocijenjeno da nisu ozbiljne, a HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem", ističe Capak.

"Zaključno, kod obolijevanja od covid-19 kod svake 44. osobe nažalost dolazi do smrtnog ishoda dok niti jedan smrtni ishod nije vezan uz cijepljenje iako je cijepljeno četiri puta više osoba nego što je broj oboljelih. Ova jednostavna usporedba podataka najbolje ukazuje na sigurnost cjepiva pa pozivamo sve one koji se još nisu cijepili da se cijepe", poručuje ravnatelj HZJZ-a.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu - 43,2 posto ukupnog stanovništva, odnosno 52,5 posto odraslog stanovništva.

Završeno cijepljenje ukupnog stanovništva u najvećem je obuhvatu ostvareno u Sisačko-moslavačkoj županiji - 31,5 posto, dok je završeno cijepljenje odraslog stanovništva u najvećoj mjeri ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - 38,4 posto.

"Iako je 1,5 milijun cijepljenih veliki broj, bili bi sigurniji na početku turističke sezone da je broj cijepljenih još veći te cijepljenje treba ubrzati. Odgađanje cijepljenja pa čak i samo pokoji dan može pokrenuti čitav niz nepovoljnih događaja", poručio je ravnatelj HZJZ-a Capak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.