Hrvatski radio

Radio Zadar

I Biograd usvojio odluku za odvojeno prikupljanje otpada

30.01.2018.

15:08

Autor: Filip Buzov

hrt

hrt

Foto: - / -

Očekivano, odluci je prethodila i poduža rasprava vijećnika u kojoj su sudjelovali i predstavnici gradske komunalne tvrtke Bošana .

Dva puta po šest mjeseci imamo rok za prilagodbu, a prvo što nas čeka je čipiranje kanti i uvođenje sustava kojim će se to sve nadzirati - objasnio je na samom početku Nikola Kusijanović voditelj Odjela Čistoće u tvrtki Bošana: Mi ćemo to sve skupa testirati ovo ljeto, nećemo sve to raditi, ali znat ćemo gdje smo ..

Građane prvo očekuje upitnik u pisanom obliku u kojem se moraju izjasniti koliko puta žele uslugu pražnjenja posude. To će utjecati i na konačnu cijenu usluge koji ima svoj fiksni i varijabilni dio. 

Vijećnicu SDP-a, Slavicu Jeličić zanimalo je kako je uređeno prikupljanje biootpada, odnosno da li će biti olakšice za ljude koji odluče nabaviti komposter.

U svojoj izjavi građani će samo navesti žele li komposter ili posudu za biorazgradivi otpad, dobit će što odluče i jedna i druga kombinacija je besplatna  - odgovorio joj je N. Kusijanović. Vijećnik Modesa, Ante Fuzul propitivao je način kažnjavanja.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojene su i mjere za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada, što je kažu neki vijećnici velik problem. Najčešće se radi o odbačenom građevinskom materijalu. Predlaže se uvođenje videonadzora.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.