Hrvatski radio

Radio Zadar

I drevni Rimljani znali su koliko je bitan - proračunski novac.

06.11.2015.

13:20

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U prosincu prošle godine radnici su na Poluotoku, kopajući odvodne kanale, naišli na ostatke drevnog Jadera, rimske kolonije na našoj strani Jadrana. No nitko nije ni sanjao da će se ondje naći i jedan unikatni spomenik, vrijedan žrtvenik iz tog doba.

I drevni Rimljani znali su koliko je bitan - proračunski novac. Riječi su to uklesane u kamen koji je prije godinu dana izvučen u Zadru iz mulja s pet metara dubine. Arheolozi su tek nedavno pročitali natpis i otkrili da je riječ o vrlo vrijednom žrtveniku.

Faustini, uzvišenoj kćeri Marka Aurelija odlukom Gradskog vijeća napravljen je javnim sredstvima. - objašnjava Anamarija Kurilić, arheologinja sa zadarskog Sveučilišta.

Svjetlo dana nije vidio tisuću osamsto godina. Pola tone težak komad vapnenca zapravo je podnožje kipa, pa se pretpostavlja da je u drevnom Jaderu uz već dobro poznati hram na Forumu, postojao još jedan. Hrama nema, a žrtvenik je premješten na drugo mjesto i iskorišten kao dio zida.

Po prvi put potvrđuje da se sjeveroistočna strana zadarskog Polutoka antički grad izlazi izvan parimetara srednjovjekovnog bedema. - kaže Berislav Štefanac, viši kustos Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Arheolozi su dokumentirali pronalazak, a zid je ponovno zakopan.

Zid fizički stoji dolje, on je konzerviran i prekriven geotekstilom. - ističe Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru.

Nije teško u Zadru pronaći arheološki lokalitet, no vrijedi spomenuti da je istraženo tek petnaest posto ukupne površine Poluotoka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.