Hrvatski radio

Radio Zadar

I hobotnice znaju da na mladima svijet ostaje

02.11.2016.

08:50

Autor: Edi Škovrlj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pedesetak je ribiča prošlog vikenda lovilo ribu u Salima na Dugom Otoku, gdje je održano Državno prvenstvo u udičarenju. Sudeći prema bogatom ulovu, ulovljeno je 270 kilograma ribe - more nam je još uvijek bogato ribom. Dodjeljena je i vrijedna nagrada, a pobjednika je izabrala jedna hobotnica.

Lov štapom iz usidrene brodice, nesumnjivo, Hrvatska je disciplina broj jedan. 

Apsolutno smo svjetska velesila u ovoj disciplini. - kaže Miljenko Matak iz ŠRD-a Zubatac.

Pa ne čudi što bi se svako malo zaljeskala , orada ili arbun.U dva dana ulovljeno je čak 270 kilograma. Na dočeku, među okupljenima na rivi našao se i još uvijek aktualni Guinnessov rekorder.

A bilo je to 72 godine na Dunavu u Apatinu 951 riba za 3 sata, puno, puno 5 i po riba u minuti - prisjeća se Mladen Blažeković.

Nije toliko, al dovoljno za pobjedu u juniorskoj kategoriji ulovio je samozatajni Mauro.

Puno sreće , najviše sreća. - priznaje Mauro Lukšić, iz ŠRD-a Arbun iz Crikvenice.

Vremenom čovjek omudri pa seniorski državni prvak ovako će o tajni svoga uspjeha.

Puno znanja, zalaganja, učenja, treninzi i sreća je na kraju dio ribolova. - kaže nam David Pinezić iz ŠRD-a Meduza iz Rovinja.

A najbolji organizatori već su godinama Saljani. Ukazana im čast stoga nije nikog iznenadila. U svibnju iduće godine Sali će biti domacini Svjetskog prvenstva u sportskom ribolovu. Kao što vidite do tog sretnog trenutka ostala su još 184 dana.

Pa kad gledamo koliki broj natjecatelja iz koliko zemalja će doći samo u turizmu Sali mogu puno dobiti, nadam se da ćemo biti dobri domaćini. - najavljuje Ivo Švorinić, organizator natjecanja.

Na kraju, a da se nitko ne naljuti, dodijeljena je vrijedna nagrada. Zahvaljujući njezinim kracima sonder je otišao u ruke ovogodišnjeg državnog juniorskog prvaka. Pa neka sad netko kaže kako i hobotnice ne znaju da na mladima svijet ostaje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.