Hrvatski radio

Radio Zadar

" I ja mogu biti poduzetnica" prilika je za 45 nezaposlenih žena

18.02.2019.

11:55

Autor: Maja Savić

" I ja mogu biti poduzetnica" prilika je za 45 nezaposlenih žena

" I ja mogu biti poduzetnica" prilika je za 45 nezaposlenih žena

Foto: - / -

"I ja mogu biti poduzetnica" naziv je radionica financiranih iz EU fondova koje će se održati krajem ožujka kako bi potaknuli nezaposlene žene iz ruralnih dijelova županije na bavljenje permakulturom i hortikulturom. I to je jedan od načina zaustavljanja iseljavanja stanovništva iz zadarskog zaleđa.

Permakultura osmišljava i razvija sustave te primjenjuje etičke smjernice za planiranje, projektiranje i održavanje održivih životnih prostora ljudi u skladu s prirodom. Hortikultura pak je znanost o uzgoju i njezi flore i faune u vrtu i ostalim javnim površinama. Projekt težak preko 850 000 kuna iscurio je iz Europskog socijalnog fonda kako bi se zaustavilo iseljavanje i opustošenje ruralnih krajeva zadarske županije koji su premda bogati poljoprivrednim potencijalima sve više zapušteni. Organizatori se nadaju da će plan rada koji bi obuhvatio 45 potencijalnih zaposlenica iz najranjivije skupine biti obol zaustavljanju raseljavanja. Polaznice će po završetku radionica dobiti verificirani dokument s kojim će biti ravnopravne na tržištu rada sa ostalima te moći pronaći radno mjesto u državnim institucijama. 

Radionice namijenjene najranjivijim skupinama, besplatne su i trajat će mjesec i pol dana a pozvani su svi stariji od 18 godina plus djeca s posebnim potrebama iz O.Š. Voštarnica, kaže Senad Salihović iz Agencije za ruralni razvoj.

" Radionice će trajati 150 sati, od toga 55 sati teorija a ostatak praktičnog dijela a mjesto radnje je poljoprivredna prehrambena i veterinarska škola "Stanko Ožanić".

Salihović tvrdi kako su analize potvrdile da upravo zbog velikog potencijala prirode iz zaleđa postoji potreba za nečim većim od ekološke proizvodnje a to je permakultura. Uljepšavanje pak grada na javnim površinama te sportskim igralištima kao i održavanje istih podrazumjeva hortikultura, urbani oblik rada sa zemljom. Partner projekta je i zadarsko poduzeće "Nasadi d.o.o" a po završetku radionica možda neku od polaznica dočeka ugodno iznenađenje.

" To poduzeće kao partner nam je dosta bitno jer će naše polaznice po osposobljavanju možda pronaći posao u tom fahu".

Početna konferencija na temu održivog razvoja koja je uključivala predavanje o permakulturnom dizajnu i urbanoj hortikulturi održana je prošlo ljeto a sve u sklopu šireg projekta o višegodišnjem razvoju ruralnog turizma u našoj županiji.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.