Hrvatski radio

Radio Zadar

I mladi Zadrani pridružili se akciji Europska noć bez nesreće

16.10.2016.

12:47

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U ovom tjednu 12 je osoba poginulo na hrvatskim prometnicama. Europski forum mladih i organizacija Odgovorni vozači sinoć su stoga proveli edukacijsku kampanju Europska noć bez nesreća. Ispred pojedinih noćnih klubova upozoravali su mlade vozače na odgovornu vožnju. Akcije je održana i u Zadru.

Volonteri su pokušali upozoriti mlade koliko fatalna može biti vožnja pod utjecajem alkohola. One koji su se suzdržali od pića - nagrađuju.

ANTONIJA DŽAMBO, volonterka, Princip je da ekipa koja dolazi, odabere se jedan od ekipe koji neće piti. On dobije narukvicu po kojoj znamo da se upisao i kad izlazi alkotestira se i ako je rezultat ispod 0.5. dobiju mali poklon.

Noć bez alkohola provodi se u zemljama Europske unije. Evo, kako su prošli Hrvati prošle godine na testiranju. 

DAVOR LISICIN, tajnik udruge Sigurnost u prometu: Rezultati su relativno loši, ali iz godine u godinu su sve bolji. Prošle godine je 24 posto ljudi od 697 koji su pristali da se alkotestiraju bilo nealkoholizirano. Držali su svoje obećanje. 

No, time ne možemo biti zadovoljni. 

MILAN PAJNIĆ, Udruga Sigurnost u prometu: Svaki poginuli u nas dogodio se jer je nesreću skrivio vozač pod utjecajem alkohola, to su podaci za 2015. 

Crna statistika na našim cestama ne prestaje ni u 2016. pa su ovakve akcije više nego - dobrodošle.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.