Hrvatski radio

Radio Zadar

I mobilnom aplikacijom o borbi protiv AIDS-a

01.12.2017.

12:17

Autor: S. Dražić - S. J. Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na području Zadarske županije godišnje oboli jedna do tri osobe, na državnoj razini bilježi se 100-injak oboljelih po čemu još uvijek spadamo u zemlje s niskim pobolom. Koliko su Zadrani i žitelji Zadarske županije svjesni rizika od HIV-infekcije i koliko se često odlaze besplatno testirati ?

Zadarski Zavod za javno zdravstvo od 2007. godine provodi testiranje , voditelj epidemiološke službe dr Alan Medić zadovoljan je radom Savjetovališta za HIV odnosno odazivom građana: Godišnje ih dođe 150-200 na testiranje , tu dobiju i informaciju o procjeni rizika, načinu ponašanja u spolnom životu, tu se mnogi smire jer u savjetovalište dođu preplašeni - kaže dr Medić. 

Stopa oboljevanja u našoj zemlji je tri puta manja u odnosu na EUniju, no Hrvatska je kad je riječ o socijalnoj izolaciji nositelja HIV virusa  još uvijek dosta zatvoreno i neinformirano društvo pa je edukacija djece i društva uopće i dalje potrebna. Zato dr Medić mladima preporuča: Na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupna je  mobilna aplikacija i internetska platforma www.spolnozdravlje.hr, pokrenuta s namjerom da se mladima približi razumijevanje spolnog zdravlja, odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija. 

Povećan broj novooboljelih zabilježen je kod homoseksusalne i biseksualne populacije. Ovogodišnjim sloganom SKINI PAMETNO smo željeli poručiti mladima da se pametno brinu o spolnom zdravlju - napominje naš sugovornik

A sve informacije uvijek ćete dobiti i u savjetovalištu Službe na Kolovarama ili u prostorijama Crvenog križa kod crkve sv Šime. I na kraju još jednom podsjećamo - primarna zaštita od HIV infekcije i dalje je prezervativ, a još bolja je biranje stabilnog seksualnog partnera i vjernost. 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.