Hrvatski radio

Radio Zadar

I na Dnevnom redu užarene rasprave: od izvješća gradonačelnika, Gradske knjižnice, a tu je i novi Poslovnik

10.05.2022.

19:01

Autor: Filip Buzov

GV Zadar

GV Zadar

Foto: GV Zadar / /

Na današnjoj sjednici usvojene su i izmjene Poslovnika Gradskog vijeća koji se, kako se može čuti, redovito krši, a dugotrajne rasprave lako izmaknu kontroli. 

Sjednicu zadarskog Gradskog vijeća danas su nakratko napustili vijećnici HDZ-ove koalicije te gradonačelnik i njegovi pročelnici jer smatraju kako nisu zaštićeni od uvreda i dobacivanja pojedinih vijećnika, prije svega vijećnika Akcije Mladih Ante Rubeše. Do prekida je došlo kod rasprave o radu gradonačelnika u drugoj polovici prošle godine, a koja je smatra Dukić bila itekako uspješna što dokazuju brojni započeti i dovršeni projekti. 


Na današnjoj sjednici usvojene su i izmjene Poslovnika Gradskog vijeća koji se, kako se može čuti, redovito krši, a dugotrajne rasprave lako izmaknu kontroli. Jedna od novina je ukidanje ograničenja trajanja Aktualnog sata s tim da svaki vijećnik ima pravo na samo jedno pitanje u odnosu dosadašnja dva. Nadalje, skraćeno je vrijeme za odgovor gradonačelnika s dosadašnjih pet na dvije minute, odnosno tri ako je upit stigao iz kluba vijećnika. Zbog poznatih problema sa usvajanjem amandmana, od sada se oni moraju predložiti najmanje tri dana prije sjednice. I video snimke sjednica ostat će dostupne na službenim stranicama grada najmanje petnaest dana od njihova održavanja, što do sada nije bio slučaj. No, nisu svi vijećnici zadovoljni, slušamo Antu Kolegu iz HDZ-a, Antu Rubešu iz Akcije mladih, u ime predlagatelja govori vijećnica Adela Frank kojoj nije jasna rasprava kada je sve ranije usuglašeno, a tu je i predsjednik GV-a Marko Vučetić koji je inicirao da se krene u izmjene poslovnika. 


Tonska izjava

Ravnateljica zadarske Gradske knjižnice Dorotea Kamber Kontić danas se suočila s teškim optužbama prilikom izvješća o radu za prošlu godinu. Vijećnici su propitivali njezin odnos prema zaposlenicima knjižnice, vijećnica SDP-a Irena Dragić kazala je kako je od knjižnice napravila kaznionicu, a Enio Meštrović izašao je i s imenom djelatnika koji je vodio glazbeni odjel i koji je, tvrdi, premješten zbog politike. U raspravu se u jednom trenutku uključio i zadarski gradonačelnik koji je upoznat sa slučajem i spomenuta ravnateljica koja kaže kako su njezini zaposlenici najveća vrijednost  ove ustanove.
Tonske izjave

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.