Hrvatski radio

Radio Zadar

I Nin u globalnoj akciji Earth Hour

16.03.2016.

11:35

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od ove se godine i Nin uključuje u akciju Sat za planet Zemlju (Earth Hour). Lani je u 56 gradova Hrvatske ugašeno svjetlo na sat vremena, a ove će godine i srce starog grada Nina utonuti u mrak.

Od ove se godine Nin priključuje akciji Sat za planet Zemlju (Earth Hour) jer primjenjujemo načela održivog razvoja te smo zaključili da je bitno sudjelovati i u ovakvim aktivnostima,  rekao je Emil Ćurko gradonačelnik grada Nina. Kako je poznato Nin kao Europska destinacija izvrsnosti već je prepoznata po njegovanju održivog razvoja sukladno ekološkim načelima posebno od 2010. od kada je ušla u europsku EDEN mrežu, kroz Projekt Eko park Ninska laguna, uređenja prostora u skladu sa održivim razvojem, do oblikovanja novih turističkih proizvoda kojima su prirodne atrakcije i zaštita NATURA 2000 i zaštita ptica jako važne te raznih ekoloških akcija.

 

Povezano s ovom akcijom kako je poznato WWF, svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode, desetu godinu za redom organizira Sat za planet Zemlju  (Earth Hour). Stoga će se isključiti javna rasvjeta u povijesnoj jezgri kraljevskog grada Nina u subotu, 19. ožujka u 20:30, a pozvani su svi stanovnici da isključe struju na svim trošilima koja im u tom trenutku nisu nužna te se tako pridruže najvećoj globalnoj akciji na svijetu.

 

Već dvije godine kasnije, Sat za planet Zemlju u Guinessovoj knjizi rekorda upisan je kao najveća svjetska volonterska akcija, a rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Tako je prošle godine javna rasvjeta isključena u više od 7000 gradova iz više od 160 zemalja! WWF je ovogodišnju akciju Sat za planet Zemlju posvetio klimatskim promjenama. 

 

Glavni cilj ove akcije je osvjestiti stanovnike planeta da moramo početi voditi računa o resursima koje trošimo. I Hrvatska je jedna od njih - lani smo ugasili svjetla u 56 gradova, a ove će godine i srce starog grada Nina utonuti u mrak. Pozivamo i sve čitatelje da u subotu 19. ožujka, od 20:30 sati na sat vremena isključe sva trošila koja u tom trenutku nisu nužna i tako se pridruže ovoj akciji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.