Hrvatski radio

Radio Zadar

I ovo ljeto obilježeno tragedijama na cestama i izgubljenim životima

03.08.2018.

14:42

Autor: Filip Buzov

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Kako doznajemo u PU zadarskoj od početka godine u našoj županiji od posljedica prometnih nesreća stradalo je devet osoba, lani ih je u isto vrijeme bilo čak dvanaest. Ušli smo u mjesec kolovoz, u kojem je lani zabilježeno sedam preminulih u prometu, stoga iz zadarske Pu najavljuju pojačani nadzor.

U javnosti je posebno odjeknula vijest o preminuloj 22 - godišnjoj Zadranki koja je stradala prošlu nedjelju u Murvici Donjoj, kao i o stradaloj 18 - godišnjoj djevojci iz Našica na koju je, jučer ujutro u Starigradu, naletio pijani motociklista.

 

Iz PU zadarske:

Tijekom proteklih nekoliko dana na prometnicama zadarske županije, s aspekta sigurnosti, zabilježen je zabrinjavajući broj prometnih nesreća u kojima su tri osobe smrtno stradale, dok je više osoba zadobilo teške i lake tjelesne ozljede.

Prema analitičkom praćenju nesreća, kao žrtve prometnih nesreća pojavljuju se gotovo sve kategorije sudionika u prometu,  od vozača i putnika osobnih automobila, do najranjivijih sudionika u prometu poput vozača mopeda i motocikla i na kraju pješaka.

          Imajući u vidu da se mjesec kolovoz statistički tretira kao mjesec s najviše zabilježenih prometnih nesreća, pa i onih s najtežim posljedicama o čemu svjedoče i podaci da je tijekom kolovoza 2017. godine na području PU zadarske, zabilježeno šest prometnih nesreća u kojima je sedam osoba smrtno stradalo, dok su tri osobe zadobile teške i četiri lake tjelesne ozljede, u cilju smanjenja i sprječavanja prometnih nesreća s najtežim posljedicama, na području Policijske uprave zadarske predviđeno je provođenje niz preventivno-represivnih aktivnosti usmjerenih na sve kategorije prometnih prekršaja s naglaskom na:

 

-          upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i opojnih droga,

-          upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje i za vrijeme zabrane,

-          nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila,

-          upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima,

-          nepropisno pretjecanje, obilaženje ili mimoilaženje,

-          nekorištenje zaštitne kacige,

-          nekorištenje sigurnosnog pojasa,

-          nepropisna uporaba mobitela, te drugi prekršaji čijim činjenjem se događaju najteže prometne nesreće.

  Shodno navedenom,  u vremenu od 06. do 12. kolovoza 2018. godine provodit će se pojačani nadzor brzine kretanja vozila,

dok će se 08. kolovoza 2018. godine u vremenu od 08 do 14 sati, zasebno provesti akcija pod nazivom „Brzina-pretjecanje“,  kojom će se obuhvatiti svi vozači koji upravljajući svojima vozilima ne poštuju dopuštene brzine kretanja vozila i istodobno nepropisnim pretjecanjem ugrožavaju sebe i sve ostale sudionike u prometu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.